Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петчасово хуманитарно примирие е обявено в Източна Гута

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск, беше обявена петчасова пауза в офанзивата на правителството срещу държания от бунтовниците регион.

Наложената от Русия пауза в боевете ще продължава от 9 до 14 часа всеки ден. Сирийският Червен полумесец ще помогне за изграждането на хуманитарен коридор, по който цивилните граждани да могат да избягат. Автобуси и линейки ще евакуират болните и ранените. Руски военни обвиниха бунтовниците в Източна Гута, че обстрелват пътя, отворен за евакуация, и в резултат засега нито един цивилен гражданин не е успял да напусне района.

По-рано Съединените щати призоваха сирийския съюзник Русия да използва влиянието си, за да осигури 30-дневното примирие, което беше договорено от Съвета за сигурност на ООН. Петчасовото примирие не е част от резолюцията на Съвета за сигурност. Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че 30-дневното примирие ще започне, когато всичките страни в конфликта се договорят как да го въведат.

По-рано днес сирийският Център за наблюдение на човешките права съобщи, че тази нощ ситуацията в Източна Гута е била относително спокойна. През последните осем дни над 560 души бяха убити в областта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна