Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ отчита ускорен растеж на банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната в началото на годината

Снимка: БГНЕС

Растежът на банковите кредити за фирмите в еврозоната се ускори в началото на 2018-а година при стабилно нарастване на заемите за домакинствата, показват последни данни на Европейската централна банка.

През януари банковите кредити за нефинансовите компании нараснаха на годишна база с цели 3,4% след повишение с 3,1% месец по-рано, отбелязвайки най-солиден ръст от май 2009-а година насам. В същото време растежът на банковите заеми за домакинствата стабилизира на ниво от 2,9%, докато годишното темпо на повишаване на кредитите за целия частен сектор се ускори до 3,1% от 2,9% през декември 2017-а година.

Днешните данни потвърждават, че агресивната политика на "евтини пари" на ЕЦБ се отразява позитивно на банковото кредитиране на бизнеса и на крайните потребители, въпреки че темпото на растеж на отпусканите заеми е все още почти на половината от това преди световната финансова и икономическа криза.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна за втори пореден месец с 4,9%, а на тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши през трите месеца до края на януари с 4,7% при очаквания за повишение с 4,8 на сто. По този начин растежът на паричната маса продължава да надвишава важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, което отговаря на мандата на Централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната.

Трябва да се има предвид, че паричният анализ на ЕЦБ е един от двата т.нар. "стълба" при определяне на бъдещата парична и лихвена политика, като другият съществен икономически анализ е свързан с оценката на Централната банка по отношение на инфлационните рискове.

В същото време данните за кредитирането се следят внимателно и  с оглед на факта, че икономиката на еврозоната е силно зависима от отпусканите от банките заеми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна