Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Вайдман поднови призивите си за край на програмата за "количествени улеснения" на ЕЦБ през тази година

Йенс Вайдман от Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви във вторник, че през тази година ЕЦБ може да сложи край на покупките на еврооблигации, известни като "количествени улеснения", ако продължи икономическият подем в еврозоната.

В същото време той разкритикува финансовите министри от еврозоната, че не са успели да изплатят държавните дългове в период на ниски лихвени проценти, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт Джърнъл".

Говорейки на пресконференция в централата на германската централна банка, Йенс Вайдман посочи, че широкобхватният и бърз икономически растеж в региона на единната валута ще гарантира, че инфлацията ще се повиши обратно към целевото ниво от малко под 2% и че политиката на ЕЦБ ще остане разхлабена за дълг период от време, дори след като бъде сложен край на програмата за "количествени улеснения".

Шефът на Бундесбанк обаче предупреди, че ниските лихвени проценти, въведени от ЕЦБ, "създават някаква илюзия за устойчивост", което прави единният валутен блок "уязвим, ако има ново охлаждане на икономиката на еврозоната".

Намирам за доста обезпокоително, че много финансови министри не се възползват от бюджетните спестявания, които направиха в резултат на ниските лихвени проценти и благоприятните развития на икономическата активност, и не ги използват, за да направят публичните финанси стабилни в дългосрочен план, посочи Вайдман, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Трябва да се има предвид, че Германия е една от малкото държави от еврозоната, които агресивно намаляваха дълга си последните години.

Президентът на Бундесбанк, който е един от най-известните пламенни критици на политиката на ЕЦБ за т.нар. "лесни пари", също така предположи, че вече има предварителни признаци, че инфлацията в еврозоната започва да се вдига, визирайки неотдавнашното споразумение за повишаване на заплатите в германската индустрия.

В тази връзка интерес ще представляват предварителните данни за потребителската инфлация в Германия през февруари, които ще бъдат оповестени от Destatis днес от 15:00ч. наше време.

Управителят на Бундесбанк обаче предположи, че прекратяването на политиките на ЕЦБ за "лесни пари" ще отнеме доста време. Важно е постепенно да се намалява степента на паричните стимули, когато перспективите за ценовото развитие в еврозоната ни позволяват да го направим, отбеляза Вайдман.

Ако икономическият подем продължи и в резултат на това цените започнат да нарастват, според мен няма причина, защо Управителният съвет на ЕЦБ да не приключи нетните покупки на еврооблигации до края на тази година, предположи шефът на Бундесбанк.

Той също така не изключи възможността за първо повишение на основните лихви на ЕЦБ през 2019-а година. Вайдман посочи, че не желае да прогнозира как точно ще действа ЕЦБ в бъдеще, но допълни, че пазарните очаквания за вдигане на лихвените ставки през 2019-а година "не са напълно нереалистични".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени