Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция върна на Япония картина на Моне

Картината на Клод Моне (1840-1926) се нуждае от значителна реставрация.
Снимка: Национален музей за западно изкуство в Токио

Картина от Клод Моне, която принадлежала на японски колекционер, но от десетилетия се смяташе, че е изчезнала, бе открита в Лувъра в Париж и върната на Япония, предаде БТА.

Става въпрос за етюд за поредицата картини "Водни лилии" от известния художник импресионист. Картината била открита в Лувъра през 2016 г., но тогава това не било оповестено публично.

„Сега тя е реституирана на Националния музей за западно изкуство в Токио“, заяви негов говорител, цитиран от АФП. Той обаче не уточни обстоятелствата, при които картината е била открита в Лувъра.

Платното с размери 4,2 метра на 2 метра изобразява водни лилии. Горната му част е много повредена. Говорителят уточни, че ще са нужни прецизни реставрационни работи.

Картината принадлежала на японския бизнесмен и любител на изкуството Коджиро Мацуката, който събрал колекция от произведения на изкуството между 1916 г. и 1927 г. благодарение на богатството си, натрупано в корабостроенето. Според говорителя, Мацуката купил картината от Моне в ателието му през 1921 г.

Неговата колекция, включително тази творба, били преместени в Париж за съхранение по време на Втората световна война и по-късно реквизирани от френското правителство като вражеска собственост. През 1959 г. Париж върна на Япония повечето от 400-те творби в колекцията на Мацуката.

От музея в Токио допускат, че тази картина може да е била забравена с оглед на значителните щети, получени при лошото съхранение по време на войната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна