Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се ангажира пред Курц за подобряване на отношенията с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща в Москва с австрийския канцлер Себастиян Курц руският президент Владимир Путин се ангажира страната му да направи необходимото за подобряването на отношенията с Европейския съюз. Същевременно Путин подчерта, че не Русия първа е въвела санкциитe.

На съвместна пресконференция след срещата си с Курц Путин определи санкциите като „безсмислено и вредно занятие“, подчертавайки, че въвеждането им не е дало  очакваните резултати. Той се обяви за отстраняване на причините, довели до настоящото положение, посочвайки най-вече кризата в Украйна.

Австрийският канцлер Себастиян Курц декларира подкрепата си за Северен поток 2, а Владимир Путин подчерта, че проектът не е насочен срещу интересите на Украйна, няма политически характер, а е изцяло икономически. Руският президент аргументира необходимостта от построяването на газопровода между Русия и Германия с думите:

"Във всеки случай построяването на обекти като "Северен поток", "Северен поток 2", "Турски поток" безспорно диверсифицират газовите доставки, а значи и подобряват качеството и сигурността им".

И Владимир Путин, и Себастиян Курц акцентираха върху засилването на двустранните търговско-икономически връзки. Стана ясно, че миналата година стокообменът между Русия и Австрия се е увеличил с 40%.Руските инвестиции в австрийската икономика са достигнали 23 милиарда долара, а австрийските в руската – 5 милиарда. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна