Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ започна разследване на "първоначално предлагане на криптовалути" (ICO)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда вечерта Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ обяви, че започва да разследва процедуритe за т.нар. "Първоначално предлагане на криптовалути" (ICO - initial coin offering), издавайки десетки призовки и искания за информация от компаниите, провеждащи подобни процедури, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Изданието посочва, че SEC ще търси информация за структурата на ICO продажбите, както и на осъществяваните предварителни продажби. Преди време Комисията за ценни книжа и фондови борси предложи, че много ICO-та нарушават законите за ценните книжа. В тази връзка през декември 2017-а година специален кибер отдел към SEC предприе първото си действие, като спря предполагаемо измамно "първоначално предлагане на криптовалути".

Трябва да се има предвид, че ICO е метод за набиране на средства, при който дадена компания емитира своя собствена криптовалута, която обикновено може да се заменя за биткойни. Този процес обаче има значително по-малко регулаторни изисквания, отколкото при нормалното "Първоначално публично предлагане" (IPO) на акции, като пазарът на ICO се разраства и само в рамките на миналата година се е увеличил с цели 6,5 млрд. долара. "Първоначално предлагане на криптовалути" (ICO) е също така високорисково, като според последно проучване на news.Bitcoin.com, цели 46% от новите ICО-та през 2017-a годината са се провалили още на прага на този процес, или от тогава насам компаниите, набиращи по този начин капитал, вече са се оттеглили от бизнеса.

Новината, че SEC започва да проучва внимателно тези ICO-та, провокира в сряда вечерта рязко понижение на биткойна от нива малко над 11000 щатски долара към дъно около 10222 долара, преди да последва известна стабилизация, като в началото на днешната търговия биткойнът поскъпва с 0,7% към 10600 нивото.

Междувременно фючърсите на биткойн с доставка през март, търгуваните на чикагските борси Cboe и CME, се понижават съответно с 0,89% към 10590 и с 0,52% към 10600 щатски долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна