Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фейсбук“ се извини, че цензурира голата „Вилендорфска Венера“

„Вилендорфската Венера“ - статуетка на близо 30 000 години, е изложена в музей във Виена.
Снимка: Ройтерс

„Фейсбук“ се извини за цензурирането на древната статуетка „Вилендорфската Венера“, която е на близо 30 000 години и е смятана за шедьовър на палеолитното изкуство.

„Нашата рекламна политика не позволява голота или подразбираща се голота, но ние прави изключение за статуи. Затова реклама с това изображение е трябвало да бъде одобрена“, заяви говорителка на интернет гиганта през агенция Франс прес. „Извиняваме се за грешката и информирахме рекламодателя, че одобряваме рекламата“, добави тя.

Спорът започна през декември, когато активистката в областта на италианското изкуство Лаура Гианда, постна снимка на статуетката в социалната мрежа и тя стана много популярна. След цензуриране на фотографията тя заяви, че „статуята не е опасна порнография.

Станалото предизвика възмущението и на Природонаучният музей във Виена, където творбата е изложена.  "Смятаме, че археологическа находка и по-специално подобна икона не трябва да бъде забранена във фейсбук. Няма никаква причина музеят да покрие с нещо Вилендорфската Венера и да скрие голотата й, независимо дали в помещенията му или в социалните мрежи", каза директорът му Кристиан Кьоберл.

Статуетката с височина 11 сантиметра бе открита в австрийското село Вилендорф в началото на XX век.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна