Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркисян сменя Саркисян като президент на Армения

Армен Саркисян на заседанието на парламента в Ереван, на което бе избран за президент.
Снимка: Ройтерс

Парламентът на Армения избра днес нов президент със значително по-малко правомощия от досегашния Серж Саркисян, който ще се опита да увеличи хватката си във властта при новата парламентарна форма на управление, предаде АФП.

Армен Саркисян - посланик във Великобритания, който няма роднинска връзка със Серж Саркисян, получи 90 гласа „за“ в 105-местния парламент, като ще встъпи в длъжност след изтичане на мандата на сегашния държавен глава.

Промяната в политическата система става, след като президентът Саркисян (63 г.) инициира промени в конституцията, с които бившата съветска република се превръща от президентска в парламентарна република. Те бяха одобрени на референдум в края на 2015 г., като противници на Саркисян видяха в реформата начин да удължи пребиваването си на власт, но вече като премиер.

Армен Саркисян (64 г.) бе посочен от президента, номиниран от управляващата Републиканска партия и бе единственият кандидат за поста. Преподавателят по физика за кратко бе премиер през 90-те години на XX век.

Вторият и последен президентски мандат на Серж Саркисян изтича на 9 април. Когато, както се очаква, той оглави правителството, ще стана върховен главнокомандващ. Преди това обаче трябва да бъде номиниран от управляващата партия и назначен от президента.

Според новата конституция избираният от парламента държавен глава е с много по-малко правомощия, макар че мандатът му е увеличен от 5 на 7 години. Очаква се в повечето случаи той просто да формализира решенията на премиера. А според скорошни промени в законодателството вече не е член на влиятелния Съвет за сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна