Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща с Борисов спират протестите заради лошите пътища в Северозападна България

Росица Кирова -
Снимка: Радио Видин

Недоволните от Северозападна България, които блокираха пътищата в региона през последните седмици с искане да бъде построена магистрала до Видин, обявиха, че спират протестите. Това се случи след разговор в МС с премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

През последните пет седмици недоволните от Северозападна България протестираха всяка събота заради липсата на магистрала от Ботевград до Видин и тунел под Петрохан. На днешната среща те получиха уверение от премиера и министъра на регионалното развитие, че правителството ще реши проблема. Росица Кирова от протестиращите заяви:

"Колкото и трудно да е да се направи като процедура и разбрах, че ще бъде много сложно и много ще трябва да се работи, ами ние това очакваме всъщност, но ще има решение, което ще даде гаранция на хората от Северозападна България, че това, което слушаме от много години, ще има определени срокове и хоризонти и ще се случи. Очакваме развитие. Няма да има протести утре".

Правителството ще вземе решение в сряда в какви срокове ще приключи проектът, увери министър Николай Нанков:

"Говорим за цялостното приключване до 2022-ра година, в най-тежките участъци - за края на 2020-а година".

В момента се правят геоложки проучвания за строежа на проход под Петрохан. След това ще се възложат прединвестиционните проучвания и концесионния анализ. Очаква се това да стане до края на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна