Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Знамена реликви показва Военноисторическия музей днес по повод Националния празник", информира на първата си страница вестник "Стандарт". Само за 24 часа ще бъде изложено легендарното Самарско знаме. Заедно с него обаче ще могат да бъдат видени и останалите 4 оригинални байряка на българското опълчение, които не са показвани от 8 години.

В интервю за вестник "Сега" ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев коментира, че 3 март е най-почитаният празник у нас. По думите му "в него се отразяват всички въжделения за свободата на българина" - от времето на византийската окупация чак до наши дни. Проф. Семерджиев отправи пожелание 24 май да стане поне толкова важен за българина, колкото е 3 март, защото без празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, едва ли е щяло да го има и Националния празник. По думите му и преди, и сега българинът е толкова свободен, колкото иска.

"Читалища оцеляват със 700 лв. месечно". Това пише вестник "Монитор" и уточнява, че средищата на културата мизерстват с по 8375 лева годишно за дейност, заплати и осигуровки.

В интервю за вестник "24 часа" министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заявява, че "над 40% от парите за здраве се раздават под масата". Всички анализи показват, че българинът харчи 7,2% от брутния вътрешен продукт за здраве. Това означава, че над тези 4,2%, които публичните институции разплащат от своите бюджети, има още 3%, или над 40% от парите за здраве, които се харчат извън регламентите. Повечето от тях са плащания под масата, които отиват в нечии джобове, уточни той. Това, което ще предложи с новия модел за финансиране на здравеопазването, е те да станат легитимни и да влязат като бели пари за лечение на хората, заявява още Ананиев пред "24 часа".

"Тунел под прохода Петрохан обеща премиерът Бойко Борисов" на среща с протестиращи от Северозапада, пише вестник "Труд". От разговорите стана ясно, че до 2021 г. ще е готово ново трасе до Видин с автомагистрални габарити. В отговор недоволните обещаха да спрат протестите, които се провеждаха 5 поредни седмици край Видин. Регионалният министър Николай Нанков увери, че изграждането на два стратегически проекта - коридор 4 от Ботевград до Видин и тунел под Петрохан, са приоритет пред правителството, допълва "Труд".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна