Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил: С никаква политическа коректност не може да се оправдае лъжлива интерпретация на историята

Снимка: БТА

На заминаване от България след участието си в тържествата по повод 140-годишнината от Освобождението руският патриарх Кирил заяви, че си тръгва с много положителни впечатления, но и с нещо, което го разочарова.

„Много ме огорчаваше това, че в официалната реторика на държавните представители заедно с Русия се оказва, че същата роля са играли Полша, Литва, Финландия. Когато се поинтересувах откъде са тези странни истории в София, разбрах, че Финландският лейбгвардейски полк бил участвал в освободителната борба. Но този полк е бил от руската гвардия, разквартирован във Финландия. По същия начин - и полкове от руската армия, разквартировани в Полша“, каза той, цитиран от ТАСС.

Историята на българското освобождение е написана с кървави букви в историята на Русия, заяви руският патриарх и настоя: „Затова много бих искал тази история да си отиде от политическа употреба в България. С никаква политическа коректност не може да се оправдае лъжлива интерпретация на историята“.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че патриарх Кирил изразил това свое разочарование и препоръки към България и по време на срещата си по-рано днес с президента Румен Радев. На нея той каза още: „Всички думи за дружба се доказват от реалността. Ако говорейки за дружба, забравяме за жертвите, които са принесени за освобождението на България, то тези думи престават да имат значение.“

От "Дондуков 2" отказват коментар. В съобщението им за днешната среща се цитира президента да казва:
"Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“. Това е подчертал президентът Радев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени