Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Китай Ли Къцян очаква растеж на втората по сила световна икономика от около 6,5% през 2018 година

Ли Къцян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай ще се стреми да разшири икономиката си с около 6,5% през тази година след аналогичната цел, поставена през 2017 година, като същевременно ще продължава своята кампания за намаляване на рисковете във финансовата система, заяви в понеделник премиерът на страната Ли Къцян, съобщава агенция Ройтерс.

Целта остава непроменена, въпреки че икономиката нарасна с 6,9% през миналата година и надхвърли правителствената прогноза. Източници на Ройтерс отбелязаха, че и през настоящата година Китай ще запази целта си за растеж с "около 6,5%".

Редица икономисти и анализатори продължават да очакват, че втората по големина икономика в света ще загуби част от добрата си възходяща динамика през тази година, тъй като властите в Пекин задълбочават усилията си за ограничаване на натрупването на корпоративен дълг, докато водената от тях война срещу замърсяването на въздуха и предприеманите мерки за охлаждането на пазара на недвижими имоти вероятно ще навредят отчасти на китайската индустрия и промишленост.

При представяне на годишния работен доклад на правителството, Ли Къцян подчерта, че вниманието на Пекин остава твърдо ориентирано към кредитните рискове и по-качествения растеж, като за разлика от предходната година той пропусна фразата, че икономическият растеж може да бъде "по-висок, ако това е възможно".

Премиерът също така посочи, че Китай е понижил целите си за бюджетния дефицит за пръв път от 2012-а година насам, което предполага, че Пекин ще бъде по-внимателен по отношение на фискалните разходи, докато "не натисне спирачките прекалено силно", за да рискува по-рязко забавяне на икономическия растеж. Според финансовото министерство на страната бюджетният дефицит за тази година се очаква да намалее до 2,6% от БВП спрямо дефицит от 3 на сто през 2017-а година. Подобно понижение на дефицита би било първото от 2012-а година насам.

Според мнозина икономисти, представеният от Ли Къцян работен доклад за настоящата година е определено по-затегнат по отношение на разходите и в линия с провежданата в последно време политика на китайските власти. Те обаче отбелязват, че ескалацията от миналата седмица на търговското напрежение със САЩ може да се окаже на върха от списъка на несигурностите, пред които е изправен Китай през настоящата година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви преди дни, че ще наложи солени митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий, за да защити американските производители, което обаче рискува предприемането на аналогични мерки от страна на основни търговски партньори като Китай и предизвика страхове от разгарянето на световна търговска война.

В тази връзка Ли Къцян каза, че Китай се противопоставя на протекционизма и подкрепя уреждането на търговски спорове чрез преговори, но в същото време подчерта, че неговата страна ще "защитава решително" законните си права и интереси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!