Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенет Рогоф: Забравете нива на биткойн от 100 000 долара, по-скоро очаквайте спад към 100 долара

Снимка: Ройтерс

"Мислите, че биткойнът ще нарасне драматично през следващото десетилетие към 100 хиляди долара? Помислете отново", посочи видният икономист Кенет Рогоф.

"Мисля, че биткойнът ще струва много малка част от това, което е в момента, ако погледнем в рамките на следващите десетина години. Според мен е много по-вероятно той да се обезцени до 100 долара, отколкото да поскъпне към 100 000 долара", прогнозира Рогоф, който е професор от университета в Харвард и бивш главен икономист в Международния валутен фонд.

В днешно интервю за CNBC видният икономист отбеляза, че извън прането на пари и укриването на данъци "действителната употреба на водещата криптовалута като средство за разплащане е много малка".

В миналото Кенет Рогоф говори доста често за основната дигитална валута. Така например през миналата година в разгара на силното поскъпване на биткойна икономистът от Харвард определи ситуация като аналогична на аферата "Енрон". През октомври 2017-а той посочи отново пред CNBC, че цената на основната дигитална валута ще колабира с оглед на опитите за въвеждане на държавна регулация.

След достигането на рекордни нива от малко под 20 00 долара през декември 2017-а година основната криптовалута загуби близо 50% от стойността си, като само в рамките на шест седмици биткойнът се обезцени от исторически връх около 19 694 долара към нива под 6000 долара. Междувременно днес биткойнът губи 5,4% от стойността си, търгувайки се около 10 894 щатски долара, след като на този етап не успя да поскъпне обратно над психологическата бариера от 12 000 долара, според данни на CoinDesk.

Кенет Рогоф не изглежда сам в негативните си прогнози за водещата криптовалута. Големи финансови институции от "Уолстрийт" като банката Morgan Stanley също показват подобен скептицизъм. Джо Дейвис, който пък е главен икономист на инвестиционната компания Vanguard Group, заяви в своя блог:

"Виждам прилична вероятност, че цената на биткойн ще достигне до нулата".

В интервюто си за телевизия CNBC Кенет Рогоф посочи, че биткойнът се нуждае от глобална регулация и че неговото използване като средство за пране на пари няма да бъде спряно от предприемането на съответни мерки само и единствено от оторизираните органи в САЩ или в Китай.

Рогоф смята, че именно държавната регулация ще задейства спада на цената на биткойн, но в същото време подчерта, че ще отнеме време, за да се разработи глобална рамка за регулиране на търговията на криптовалути.

"Нуждаем се от глобална регулация. Дори ако САЩ и Китай предприемат подобни решителни мерки, но Япония не, хората ще продължават да перат пари през японските електронни борси за търговия на дигитални валути“.

Серията новини в последно време за предприемането на регулаторни мерки по отношение на криптовалутите бяха в основата на здравото понижение на биткойна. Пресен пример, който изплаши допълнително част от инвеститорите в криптовалути, беше даден през миналата седмица, когато Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) обяви, че започва да разследва процедуритe за т.нар.

"Първоначално предлагане на криптовалути" (ICO - initial coin offering), издавайки десетки призовки и искания за информация от компаниите, провеждащи подобни процедури. Трябва да се има предвид, че ICO е метод за набиране на средства, при който дадена компания емитира своя собствена криптовалута, която обикновено може да се заменя за биткойни. Този процес обаче има значително по-малко регулаторни изисквания, отколкото при нормалното "Първоначално публично предлагане" (IPO) на акции, като пазарът на ICO се разраства и само в рамките на миналата година се е увеличил с цели 6,5 млрд. долара. Кенет Рогоф, снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Кенет Рогоф регулаторните мерки по отношение на биткойн са се забавили, тъй като официални власти искат да видят как се развива технологията, стояща зад търговията с дигитални валути.

"Те искат технологията да се развие", посочи харвардският икономист, добавяйки, че в исторически план именно частният сектор "е измислил всичко" по отношение на валутите – от стандартизираната монетарна система до хартиената валута.

Биткойнът представлява само едно приложение на т.нар. "блокчейн технология" - термин, използван за обозначаване на технологията за публичен регистър (нещо като отворена и общодостъпна счетоводна книга) в който се записват съответните транзакции, като самата обработка на транзакциите се извършва от всички компютри, включени в децентрализираната блокчейн-мрежа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени