Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

$6100 за бележка на Айнщайн до студентка

Бележката от Алберт Айнщайн до италианска студентка, писана през 1921 г.
Снимка: Ройтерс

Бележка, написана на ръка от Алберт Айнщайн до млада италианска студентка, която привлича вниманието на видния учен, но отказва да се срещне с него, беше продадена на търг в Ерусалим, предаде БТА.

Неназован купувач е платил за посланието $6100 - двойно по-висока сума от първоначалната оценка.

Организаторите на търга от аукционна къща „Уинърс“ разказват, че бележката до младата дама е написана през 1921 г., когато Айнщайн посещава сестра си Мая във Флоренция, Италия. Видният учен узнава, че на горния етаж живее студентката по химия Елизабета Пичини, дъщеря на известния химик Аугусто Пичини.

Айнщайн, тогава 42-годишен, проявява интерес към 22-годишната жена, както и желание лично да се запознае с нея. Елизабета Пичини обаче е твърде скромна и свенлива и отказва да се срещне с именития учен.

Напускайки Флоренция, Айнщайн пише бележката до Пичини на немски. Посланието гласи: „За спомен на научната изследователка, в чиито крака лежах цели два дни“.

От тръжната къща обясняват, че „лежа в нечии крака“ на немски изразява привързаност и определят посланието като „скандално“.

„Ако Айнщайн днес беше жив, щеше да попадне под обстрелите на поддръжниците на движението #Аз също (#Me too) заради това, че е написал подобна бележка на една скромна млада жена, отказваща да се среща с известни хора“, казват аукционерите.

Писмо, написано от Айнщайн през 1928 г. до колегата му Херман Мунц, в което ученият очертава идеите си за Единната теория на полето, е продадено за $103 700 при предварителна оценка $30 000.

За окуражително писмо до американски ветеран от Втората световна война, написано от Айнщайн на английски език през 1946 г., е платена сума от $6100 долара.

През октомври миналата година ръкописна бележка на Айнщайн за тайната на щастието беше продадена на търг на "Уинърс" за $1,56 млн. при първоначална оценка между 5000 и 8000 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна