Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидент на ЧЕЗ: Българското правителство няколко пъти е отказвало да стане част от сделката

| обновено на 07.03.18 в 18:34
Снимка: БГНЕС

"Българското правителство на няколко пъти е отказвало предложение да стане част от сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ".  Това в казва в интервю за чешкото издание "Лидове новини" вицепрезидентът на компанията Томаш Плескач. 

Като доказателство Плескач посочва публикации в българските медии от май 2017 година и обяснява, че в хода на процеса по продажбата списъкът с кандидатите е ставал все по-къс. Някои са отпаднали, защото са нямали пари. Накрая са останали двама кандидати, с единия от които е сключена сделката. Томаш Плескач уточнява, че сделката с „Инерком“ е била известна в България поне от септември миналата година. 
„Това не е най-голяма фирма на българския енергиен пазар, но е добре позната като доставчик на слънчева енергия, не е фирма без име и история“, посочва Плескач. 
"Сключихме сделката и в този момент някой в България се изплаши, не мога да го тълкувам по друг начин", казва Плескач. 
На въпрос означава ли това, че българската страна е подценила политическата ситуация, Плескач отговаря, че за това, че ЧЕЗ продава активите си се е знаело от година, а защо българите са започнали с нападките срещу сделката след подписването ѝ трябва да отговори някой друг.
За "Хоризонт" от българското Министерство на енергетиката  съобщиха, че не са водени разговори за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Коментирана е била само продажбата на ТЕЦ -  Варна, но не са били поемани никакви ангажименти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна