Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп подписа указа за новите тарифи върху вноса на стомана и алуминий

| обновено на 08.03.18 в 23:04
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа указа, с който налага 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминиеви продукти, предаде Ройтерс. Новите мерки влизат в сила след 15 дни, като Мексико и Канада ще бъдат изключени от тях временно. Условията за ограничаване на вноса могат да бъдат предоговаряни с всяка страна поотделно. Тръмп заяви, че най-сериозните търговски заплахи идват от близки съюзници в отбраната и призова американските компании да купуват американска продукция:


"Това не е просто икономическа катастрофа, но това е проблем и в сферата на сигурността. Искаме да построим кораби, самолети и военно оборудване със стомана и алуминий от нашата страна. И сега най-накрая предприемаме действия за коригиране на този дълъг просрочен проблем. Американските стоманодобивна и алуминиева промишлености бяха опустошени от агресивни външнотърговски практики. Това е нападение срещу нашата страна".

Китай описа мерките като "сериозна атака" срещу системата на международната търговия. Китайските асоциации за стомана и метали настояват за отмъщение като призовават правителството да се насочи към американския внос на въглища, селскостопански продукти и електроника.

Японският външен министър Таро Коно заяви: "Решението вероятно ще окаже голямо въздействие върху икономическите връзки между Япония и Съединените щати, както и върху световната икономика. Ще отговорим на това по подходящ начин, след като разгледаме как ще се отрази на японските компании и на правилата на Световната търговска организация."

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че "Европейският съюз трябва да бъде изключен от вносните мита върху стоманата и алуминия, въведени от Съединените щати."

"Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", написа тя в Туитър, като отбеляза, че ЕС е близък съюзник на САЩ. Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Британският министър на търговията Лиъм Фокс разкритикува решението на американския президент и заяви, че това е "грешен" подход към подобни търговски въпроси.

От своя страна френският министър на икономиката Бруно льо Мер коментира, че съжалява за взетото от Вашингтон решение. „Има само губещи в търговските войни. С нашите партньори от ЕС ще оценим последствията за нашите индустрии и определим подходящ отговор“, написа той в Туитър.

Най-големият износител на стомана - Бразилия - обяви, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити интересите си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна