Аврамопулос: Да не допускаме "ребалканизация на Балканите"

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евросъюзът трябва да засили сътрудничеството със страните от Западните Балкани за укрепване на граничния контрол и в борбата срещу радикализацията, трафика на оръжие и организираната престъпност. Това посочи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който председателстваше днешния съвет на Евросъюза по правосъдие и вътрешни работи.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос определи сътрудничеството със Западните Балкани в тези области като „по-важно от когато и да било“:

„Трябва да избегнем на всяка цена връщането към мрачните страници на историята – на ребалканизацията на Балканите. Сега е моментът да отворим нова страница в нашите отношения. В интерес на нашата собствена сигурност, просперитет и стабилност е да помогнем на този регион да се придвижи напред към своята европейска перспектива“.

Още от категорията

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Бойко Борисов и българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открият в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията.  Годишният форум на най-високо равнище, посветен на цифровизацията,..

обновено на 25.06.18 в 10:57
Севим Дагделен

Севим Дагделен: Изборите в Турция не бяха "нито честни, нито справедливи"

Изборите в Турция не бяха "нито честни, нито справедливи", заяви Севим Дагделен, председателка на германско-турската парламентарна група, цитирана от агенция ДПА. Според Дагделен Ердоган е постигнал целта си за авторитарна президентска система чрез манипулация, която е започнала много преди изборния ден. Междувременно от външното..

публикувано на 25.06.18 в 10:15

Изселник от България ще представя избирателите от град Бурса в новия турски Меджлис

Изселник от България ще представя избирателите от град Бурса в новия турски Меджлис. Това е проф. д-р Юксел Йозкан, избран за депутат от листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в населения компактно с български изселници град Бурса. Йозкан е роден в България през 1960 г., изселва се през 1978-а и там завършва медицина...

публикувано на 25.06.18 в 10:09
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: ЕС има нужда от нов договор, Лисабонският вече не дава достатъчно инструменти

Няма нова миграционна вълна. ЕС не е подложен на миграционен натиск в момента, за да трябва да реши този въпрос в някакъв спешен и краткосрочен порядък.  „Намираме се в известна пауза по отношение на миграционния натиск, тъй като платежоспособното търсене намалява. Онези мигранти, които можеха да си платят сериозни суми, за да стигнат до Германия..

публикувано на 25.06.18 в 09:39

Захариева ще председателства последните за Европредседателството ни заседания на Съвет „Общи въпроси“

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заминава за Люксембург, където утре ще председателства последните за Българското председателство заседания на Съвет „Общи въпроси“. На заседанията ще бъде обсъдена препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за членство с Македония и Албания и върховенството на закона в Полша...

публикувано на 25.06.18 в 09:34
Кристиан Вигенин пред изборна секция в Турция

Вигенин: В Турция имаше опити да се затрудни дейността на наблюдателите на ОССЕ

Мога отсега да кажа, че изборите в Турция се разминават с представата ми за честни демократични избори, за най-високите стандарти, които дават възможност на всяка партия и кандидат равнопоставено да водят своята кампания. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Кристиан Вигенин председател на парламентарната Комисия по европейските..

публикувано на 25.06.18 в 08:52
Ердоган говори пред събрало се множество след изборния ден

Реджеп Ердоган печели президентските избори в Турция

Реджеп Ердоган печели президентските избори в Турция на първи тур. Пет партии влизат със сигурност в турския парламент, а настоящият президент Реджеп Ердоган е получил „абсолютно мнозинство от гласовете.“ Това заяви председателят на Висшият избирателен съвет Сади Гювен. "Победителят от изборите на 24 юни е Турция, турският народ и..

обновено на 25.06.18 в 07:21