Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава умъртвяването на птици във ферма в Генерал Тошево заради птичия грип

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още продължава умъртвяването на птици в животновъдната ферма в Генерал Тошево, където преди дни беше открито огнище на птичи грип. По информация на „Хоризонт“ до този момент всички яйца вече са унищожени. От Регионалната здравна инспекция в Добрич са уведомили личните лекари на работниците, които са били в контакт със заразените птици, за проследяване на състоянието им.

От РЗИ - Добрич информират, че до този момент няма сигнал за работници със симптоми за грип. По думите на ветеринарния лекар Павлин Чимширов, липсата на профилактика в животновъдните ферми и заниженият контрол на изискванията за безопасност са основните причини за появата на огнища на заразни болести:

„Профилактиката е важна. Трябва да се ваксинират животните. Например, антракс трябва да се ваксинира пролетта, преди животните да са излезли на паша, а ние я правим юли месец, август месец…“

Според д-р Чимширов изискванията за осигуряването на биосигурност в някои ферми не се спазват и това също е една от причините за разпространението на заразни болести сред животните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна