Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб растеж на британското промишлено производство и разширяване на търговския дефицит в началото на годината

Индустриалното производство във Великобритания отбеляза отскок в началото на годината благодарение на възстановените добиви на петрол и на природен газ в Северно море след подновеното функциониране на важния тръбопровод "Фортис", но при слаб растеж на промишленото производство и здраво влошаване на строителството, показват данни на британската официална статистика ONS.

В същото време търговският дефицит на Обединеното кралство се разшири през януари в резултат на по-силно повишаване на вноса спрямо износа, но след низходяща ревизия на данните за дефицита през последното тримесечие на 2017-а година.

Британското индустриално производство нарасна през януари с 1,3% на месечна база, компенсирайки аналогичен по размер спад в края на 2017-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-солидно повишение с 1,5 на сто. Трябва обаче да се има предвид, че увеличаването на индустриално производство е в резултат на подновеното функциониране на важния петролопровод "Фортис", свързващ находищата в Северно море с рафинериите във Великобритания, който беше принудително спрян за ремонт през последните три седмици на месец декември. В резултат на това, производството на петрол и природен газ нарасна през януари с цели 32,3% след спад с 24,2% през декември, отбелязвайки рекорден ръст от 1995-а година насам.

В същото време промишленото производство нарасна през януари с 0,1% на месечна база след повишение с 0,3% в края на 2017-а година и прогноза за растеж с 0,2 на сто. Въпреки, че промишленото производство се увеличи с най-слабо темпо от април 2017-а година, то нарасна за девети пореден месец, което е без прецедент за последните петдесет години (от началото на 1968 година насам).

На годишна база индустриалното производство във Великобритания нарасна през януари с 1,6% (след стагнация през декември), докато растежът на промишленото производство се ускори до 2,7% (от 1,5% месец по-рано).

Официалната статистика обаче представи доста слаби данни за строителството на Острова. Строителната продукция се сви през януари с 3,4% на месечна (най-солиден спад от юни 2012-а година) и с 3,9% на годишна база (най-солиден спад от март 2013-а година).

В същото време дефицитът при търговията със стоки и услуги се увеличи през януари до 3,074 млрд. паунда спрямо дефицит за 2,492 млрд. паунда през декември, като общият британски износ се повиши с 1,6% до 53,65 млрд. паунда, докато вносът скочи с 2,6% до 56,724 млрд. паунда. Дефицитът само при търговията със стоки също нарасна през януари до 12,325 млрд. паунда от 11,771 млрд. паунда през последния месец на предходната година.

Британската статистика обаче направи добра низходяща ревизия на данните за търговския дефицит през последното тримесечие на 2017-а година до 7,77 млрд. паунда от 10,808 млрд. паунда, което означава, че търговският дисбаланс е отнел едва 0,5% от растежа на БВП на Великобритания през посочения период при предходна оценка на ONS, че е отнел 0,7% от икономическия растеж.

Днешната серия смесени данни предполагат, че Обединеното кралство остава на пътя на по-бавен растеж и в началото на новата година на фона на продължаващите трудни Брекзит преговори между ЕС и Великобритания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна