Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси без ясна посока след наложените от Тръмп мита и новините за затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските акции се търгуват без ясна посока, тъй като участниците на фондовите борси изглеждат раздвоени от потвърденото от Доналд Тръмп въвеждане на високи мита за вноса на стомана и на алуминий (негативно за инвеститорския риск-апетит) и информациите за затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея (позитивно за риск-апетита).

Очакваните с повишен интерес данни за състоянието на трудовия пазар и за нивото на безработица в САЩ през февруари (от 15:30ч. наше време) засилват допълнително предпазливостта сред европейските инвеститори, имайки предвид негативната реакция на световните фондови и дългови пазари през миналия месец след силните януарски данни на Департамента по труда, които увеличиха рязко притесненията за по-агресивно повишаване на основните американски лихви от страна на Фед.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне, когато обаче поскъпна с 1,1% и е на път да отбележи седмично повишение от 2,5 на сто.

Германският фондов индекс DAX 30 се понижава с 0,45%, тъй като инвеститорите на борсата във Франкфурт изглеждат най-обезпокоени от евентуално избухване на търговска война между ЕС и САЩ след вчерашния указ на Тръмп за митата. Притеснения от решението на американския президент изразиха и редица германски бизнес асоциации. Инвеститорите не изглеждат доволни и от днешна серия слаби икономически данни от Германия - от изненадващото понижение на индустриалното производство и на германския износ през януари.

Всичко това се отразява негативно на днешната търговия на борсата във Франкфурт, като заплахата на Доналд Тръмп, че може да наложи мита и на вноса на европейски автомобили, ако ЕС одобри контрамита за американските стоки, допринася за напрежение сред германските автомобилни производители. Акциите на BMW AG се понижават с 0,5%, на Daimler AG - с 0,35% и на Volkswagen - с 0,82%.

Въпреки днешното негативно представяне, германският фондов индекс DAX 30 е на път да отбележи седмичен ръст от около 3,4% - най-солидно негово повишение от април 2017-а година насам.

Френският индекс CAC40 се повишава предпазливо с 0,06%, докато испанският Ibex-35 и италианският MIB се понижават съответно с 0,05% и с 0,3%,

Британският фондов индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне на фона на серия смесени икономически данни от Обединеното кралство.

Предпазлив позитивен ефект върху днешното поведение на световните пазари на акции и по-специално на азиатските борси оказва информацията, че Доналд Тръм е приел да се срещне с лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, който от своя страна обеща да се въздържа от нови ядрени или ракетни тестове. Това допринесе за позитивен финал на петъчната търговия в Азия, като японският индекс Nikkei нарасна с 0,47% (в резултат и на отслабващата йена), китайският индекс Shanghai Composite - с 0,58%, индексът Hang Seng - с  1,11%, а южнокорейският индекс Kospi - с 1,08%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна