Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ДДС в цялата му строгост

БНР Новини
Едва 2-3% от докладваните от НАП случаи стигат до съд
Снимка: БГНЕС

За последните двайсет години от държавния бюджет са източени над 25 млд. лв. Схемата е данъчни измами. Данните са на официалната статистика. Само 2-3% от докладваните от НАП случаи стигат до съда. Там възмездието е впечатляващо. Например тези дни, след десетгодишни усилия варненските магистрати осъдиха фиктивен управител на куха фирма, източил над четири и половина милиона лева, на две години и осем месеца. За по-хуманно - условно. Цялата щета върху бюджета е за над 11 млн. Фирмата не е имала складове, работници, машини, но е имитирала документално дейност, издавала е фактура и касови бележки. Всичко е станало за 6 месеца. Очевадно под чадър. Не слънчев.
Собственикът няма нищо. Т.е. парите никога няма да се върнат на българския данъкоплатец. Няма да се върнат никога и дължимите от „Транслимитид” АД 431 млн. лв., източвани отпреди 7-8 години. Или от „Афелия” ЕООД 183 млн. – фирма на двама безимотни на хартия братя, единият от които участва по съдебни регистрации в управлението на 131 дружества, а по-малкият само в 25.
По официални отчети, повтарям, 2-3% от докладваните от НАП случаи стигат до съд. Там възмездието, както се уверихме минута по-рано, е много строго.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна