Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов отива на съд заради бартера с ваксини с Турция

| обновено на 12.03.18 в 19:18
Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов отива на съд заради българо-турски бартер с ваксини. Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Москов, бившия му заместник Адам Персенски и трима служители на фирма "Бул Био". 

Москов отива на съд, заради дарението от турското здравно министерство от лятото на  2015  година  на ваксини, които не са разрешени за употреба у нас. Става дума за 100 хиляди дози  детски „Пентаксим" и 100 хиляди дози ваксина за „Хепатит Б“.  Освен имуществена щета от близо 326 000 лева, прокуратурата е посочила в обвинителния акт и неимуществена.
Договорът от 2015 година за турското дарение на ваксини, които не са одобрени в България е ощетил  със стотици хиляди Здравното министерство, но и е поставил под въпрос авторитета на МЗ да контролира държавната лекарствена политика и е породил недоверие у гражданите към детското ваксиниране, смята обвинението.
Москов има и обвинения, че е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био" за дарение на 5 милиона дози ваксини БЦЖ и в неупражнен контрол върху лица, на които е възложено управлението на обществено имущество
Без да назове имената на лица, които праща на съд и представяйки ги само с инициали, градската прокуратура изрично посочва по отделните обвинения петимата обвиняеми са заплашени от затвор от 3 до 10 години
Казусът "Москов" стана повод за безпредецентен масов разпит на почти целия кабинет  "Борисов 2".  Каква ще е съдбата на обвинителния акт, писан от обвинител от СГП, ще решава специализираният съд, който от миналия ноември пое т. нар. "корупционни дела", включително и тези срещу министри.  Първото от този формат е срещу колегата на Москов - външният министър Даниел Митов, също обвинен непосредствено след като - заради загубата на президетските избори през ноември 2016 година, Бойко Борисов подаде остава. Макар че пак тогава обвиняем стана и Николай Ненчев, делото му е в СГС, тъй като започна преди промените,  трасферирали топделата от градския в спецсъда.   


           

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени