Стилна програма под палката на Марк Кадин представиха симфониците на БНР в Шумен

| обновено на 14.03.18 в 14:57
Концертът в Шумен, с който бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.
Снимка: Д-р Яна Косева

Сцената на Драматично-кукления театър в Шумен се превърна в световна музикална арена с композициите на Панчо Владигеров, Макс Брух и Бетовен. Симфоничният оркестър на БНР представи силна музикална програма, с която във вторник вечерта бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.

На най-голямата сцена в Шумен за първи път заедно музицираха проф. Минчо Минчев и симфониците на БНР под палката на новия им диригент Марк Кадин. Стилната селекция от музикалните произведения на композитора с шуменски корени, Бетовен и романтика Макс Брух, изправиха публиката на крака няколко пъти. Категоричният и ярък диригентски жест на Марк Кадин и изключително фината му и ювелирна работа с оркестъра достигнаха до сетивата на гостите. 

Концертът започна с Увертюрата опус 115 на Бетовен, която с мажорната си тоналност прикова вниманието на публиката и подготви настроението за целия музикален празник. Последваха пиесите из "Акварели", опус 37 в един прекрасен прочит на диригента. Богатата звучност на оркестъра бе допълнена и от сочния звук на инструмента, с който музицира проф. Минчо Минчев.  

Публиката чу отново забележителната "Песен" из Българска сюита опус 21, която бе аплодирана дълго, както и Концерта за цигулка и оркестър №1 в сол минор на Макс Брух. 

Финал на музикалната програма поставиха пиесите из цикъла "Класично и романтично", в които пролича славянският усет за работа с партитурата на Марк Кадин. 

Препълнената зала аплодира дълго, а под техния звук на сцената за поздравления и връчването на плакет се качи председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Почетен знак връчи и Джордж-Марк Райнов, представител на фондация "Св. Св. Кирил и Методий". Проф. Юлиян Куюмджиев, заместник председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, поднесе най-високото им отличие  - "Златна лира". 

Почетните плакети прие проф. Минчо Минчев, който е председател на Фондация "Панчо Владигеров". "Един празник е празник, когато е сред приятели. Така усещах тази вечер, така усещах и всичките 25 години, откакто е създадена фондацията", сподели той пред гостите в края на музикалния празник.

Една от основните цели на организацията е провеждането на конкурси на името на композитора с шуменски корени, а следващото му издание ще бъде в международен формат за камерно пеене и ще се проведе в периода 8-13 октомври в Шумен. 


Още от категорията
Keira Is You

Полски пост-ембиънт-дарк уикенд с групите Keira Is You и From Love To Reflux

Многопластова северна музика, мрачно-меланхолична атмосфера, съчетана с поетични прозрения за антиутопията, в която всички живеем, мелодични вокални линии и масиран китарен звук… Познахте ли ги? Не сме се виждали с тях цели четири години… А тази седмица ще имаме възможност да ги слушаме в цели три български града – Велико Търново , Пловдив..

публикувано на 21.03.18 в 15:25

Чуйте запис на концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Александър Сомов в зала "България" от 9 март 2018 година

Поредният концерт на радиосимфониците ни предложи огнени ритми, много настроение и изпълнение на три произведения, които не са чак толкова добре познати на широката публика: Fancey free на Ленърд Бърнстейн, Conga del Fuego Nuovo на Артуро Маркес и Концерт за виолончело и духов оркестър на Фридрих Гулда. Солист беше великолепният..

публикувано на 21.03.18 в 14:35

Яна Пипкова: Сюжетът на "Янините девет братя" е вечен

На 22-ри март с премиерата на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската национална опера ще бъде официално открит българският форум на професионалната асоциация на европейските оперни театри и фестивали „Опера Европа“. 87 директори и различни представители на престижни оперни театри от Европа, Америка и Канада се очаква да..

публикувано на 21.03.18 в 14:09

Честват 90 години от рождението на композитора Александър Танев в Хасково

2018 година ще бъде изпъстрена със събития в чест на 90-годишнината на видния български композитор, а първото от тях е на 21 март в Хасково - Симфоничният оркестър, дирижиран от Цанислав Петков, ще изсвири Концерт за струнен оркестър, след което ще посрещне дъщерята на проф. Александър Танев - пианистката Борислава Танева, която ще изпълни негови клавирни..

публикувано на 21.03.18 в 10:10

Джаз география – 4 (Градове)

Четвъртата част на „Джаз география“ съдържа изпълнения и композиции, посветени на различни градове. Един от тях е Ню Йорк – очаква ви среща с изкуството на вокалния квартет Манхатън Трансфър (Manhattan Transfer), Били Джоуел (Billy Joel) и Д-р Джон (Dr. John). На Холивуд пък са посветили песни формациите „Блъд, Сует енд Тиърс“ и „Чикаго“ (Blood, Sweat..

публикувано на 21.03.18 в 10:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 23 до 31 март 2018 година

23 март 3.00 часа - Джовани Батиста Витали (1632 - 1692) Импровизации върху Пасакалия, токата и канарио. 3.11 часа - Антонио Валенте (1520 - 1581)/Диего Ортис (ок.1510 - 1570), Импровизации върху "Голям тенор по неаполитански" от Валенте и върху Фолис и Модерно пасамецо от Ортис. 3.23 часа - Диего Ортис (ок.1510 - 1570)/Пиер Сандрен (ок.1490 -..

публикувано на 21.03.18 в 09:15
Евгени Божанов (вляво) и Каспарас Уинскас

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" концерт на Каспарас Уинскас и Евгени Божанов – 21 март, от 19.00 часа

Директно от залата на "Доходното здание" в Русе програма "Христо Ботев" ще излъчи концерта на Каспарас Уинскас – пиано, и Евгени Божанов – пиано. В програмата: Сергей Прокофиев/Михаил Плетньов – Сюита за две пиана из балета „Пепеляшка“; П. И. Чайковски/Н. Економоу – Валс на цветята из балета „Лешникотрошачката“; Сергей Рахманинов – Сюита за две..

публикувано на 21.03.18 в 08:20