Стилна програма под палката на Марк Кадин представиха симфониците на БНР в Шумен

| обновено на 14.03.18 в 14:57
Концертът в Шумен, с който бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.
Снимка: Д-р Яна Косева

Сцената на Драматично-кукления театър в Шумен се превърна в световна музикална арена с композициите на Панчо Владигеров, Макс Брух и Бетовен. Симфоничният оркестър на БНР представи силна музикална програма, с която във вторник вечерта бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.

На най-голямата сцена в Шумен за първи път заедно музицираха проф. Минчо Минчев и симфониците на БНР под палката на новия им диригент Марк Кадин. Стилната селекция от музикалните произведения на композитора с шуменски корени, Бетовен и романтика Макс Брух, изправиха публиката на крака няколко пъти. Категоричният и ярък диригентски жест на Марк Кадин и изключително фината му и ювелирна работа с оркестъра достигнаха до сетивата на гостите. 

Концертът започна с Увертюрата опус 115 на Бетовен, която с мажорната си тоналност прикова вниманието на публиката и подготви настроението за целия музикален празник. Последваха пиесите из "Акварели", опус 37 в един прекрасен прочит на диригента. Богатата звучност на оркестъра бе допълнена и от сочния звук на инструмента, с който музицира проф. Минчо Минчев.  

Публиката чу отново забележителната "Песен" из Българска сюита опус 21, която бе аплодирана дълго, както и Концерта за цигулка и оркестър №1 в сол минор на Макс Брух. 

Финал на музикалната програма поставиха пиесите из цикъла "Класично и романтично", в които пролича славянският усет за работа с партитурата на Марк Кадин. 

Препълнената зала аплодира дълго, а под техния звук на сцената за поздравления и връчването на плакет се качи председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Почетен знак връчи и Джордж-Марк Райнов, представител на фондация "Св. Св. Кирил и Методий". Проф. Юлиян Куюмджиев, заместник председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, поднесе най-високото им отличие  - "Златна лира". 

Почетните плакети прие проф. Минчо Минчев, който е председател на Фондация "Панчо Владигеров". "Един празник е празник, когато е сред приятели. Така усещах тази вечер, така усещах и всичките 25 години, откакто е създадена фондацията", сподели той пред гостите в края на музикалния празник.

Една от основните цели на организацията е провеждането на конкурси на името на композитора с шуменски корени, а следващото му издание ще бъде в международен формат за камерно пеене и ще се проведе в периода 8-13 октомври в Шумен. 


Още от категорията

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Найден Тодоров: Човек може да печели много повече, когато не се страхува да загуби

Усмихнат, но непреклонен в намеренията си, чувствителен и емоционален, но неизтощимо борбен, Найден Тодоров е от онези хора, чиято амбициозност е облагородена от безспорна харизма и обезоръжаващо чувство за хумор. Неговата кариера представлява един неспирен възход , а самият той винаги успява да ни изненада с нещо – без значение дали става дума за..

публикувано на 23.06.18 в 12:10

Пътеводител на фестивални стопаджия – „Варненско лято“, 2018

В основната програма на фестивала са включени симфоничните и камерни концерти. Тази година е европейска година на културно наследство. Така ще бъдат представени образци от различни жанрове. Откриването е със световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, следва ансамбъл „Драгостин фолк интернационал“, Биг бендът на БНР, духов квинтет..

публикувано на 23.06.18 в 08:45
Орлин Павлов

Орлин Павлов: Новият албум трябва да е факт през лятото

Новата песен на Орлин Павлов е "Пълно презареждане”. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" той разказа какъв е екипът зад тази песен: "Композитор е Крум Георгиев. В аранжимента участват Боян Ангелов, Милен Кукошаров. Текстът е на Росен Кукошаров. Имаме един женски хубав вокал на Михаела Мартин, една млада и много талантлива..

публикувано на 22.06.18 в 18:28
Барбора (Бара) Шубртова

Фестивалът „Метроном“ – мултижанрово (не само музикално) пътешествие в центъра на Прага

Разбира се, винаги е удоволствие да откриваш нови фестивали. Въпреки че предаването ти се занимава с това вече повече от десетилетие и си мислиш, че познаваш цялата фестивална карта на Европа (поне), фестивали, за които не си чувал по една или друга причина досега и които са (буквално) зад следващия ъгъл има. И то какви!... И така, покрай имената на Джон..

публикувано на 22.06.18 в 17:58

Гергана Русекова за големия оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова

На 29 юни 2018 г. в Софийската опера ще се състои голям оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Гергана Русекова, солист от Националната опера, разказа: "Посвещаваме концерта на доц. Констанца Вачкова, която си отиде този март. Тя е дългогодишен преподавател на Музикалната..

публикувано на 22.06.18 в 17:24

Честит юбилей на Мария Венцеславова

Ще чуете запис от 29 ноември 1979 г. на спектакъл на Русенската опера на операта „ Тоска “ на Джакомо Пучини с участието на Мария Венцеславова – Тоска, Костантин Янков – Марио Каварадоси, Кирил Кръстев – Скарпия, Евгени Ганев – Анджелоти, Неделчо Деянов – Клисар, Никола Абаджимаринов – Сполета, Петър Касабов-Шароне, Иван Дяков-ключар,..

публикувано на 22.06.18 в 16:42