Стилна програма под палката на Марк Кадин представиха симфониците на БНР в Шумен

| обновено на 14.03.18 в 14:57
Концертът в Шумен, с който бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.
Снимка: Д-р Яна Косева

Сцената на Драматично-кукления театър в Шумен се превърна в световна музикална арена с композициите на Панчо Владигеров, Макс Брух и Бетовен. Симфоничният оркестър на БНР представи силна музикална програма, с която във вторник вечерта бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.

На най-голямата сцена в Шумен за първи път заедно музицираха проф. Минчо Минчев и симфониците на БНР под палката на новия им диригент Марк Кадин. Стилната селекция от музикалните произведения на композитора с шуменски корени, Бетовен и романтика Макс Брух, изправиха публиката на крака няколко пъти. Категоричният и ярък диригентски жест на Марк Кадин и изключително фината му и ювелирна работа с оркестъра достигнаха до сетивата на гостите. 

Концертът започна с Увертюрата опус 115 на Бетовен, която с мажорната си тоналност прикова вниманието на публиката и подготви настроението за целия музикален празник. Последваха пиесите из "Акварели", опус 37 в един прекрасен прочит на диригента. Богатата звучност на оркестъра бе допълнена и от сочния звук на инструмента, с който музицира проф. Минчо Минчев.  

Публиката чу отново забележителната "Песен" из Българска сюита опус 21, която бе аплодирана дълго, както и Концерта за цигулка и оркестър №1 в сол минор на Макс Брух. 

Финал на музикалната програма поставиха пиесите из цикъла "Класично и романтично", в които пролича славянският усет за работа с партитурата на Марк Кадин. 

Препълнената зала аплодира дълго, а под техния звук на сцената за поздравления и връчването на плакет се качи председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Почетен знак връчи и Джордж-Марк Райнов, представител на фондация "Св. Св. Кирил и Методий". Проф. Юлиян Куюмджиев, заместник председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, поднесе най-високото им отличие  - "Златна лира". 

Почетните плакети прие проф. Минчо Минчев, който е председател на Фондация "Панчо Владигеров". "Един празник е празник, когато е сред приятели. Така усещах тази вечер, така усещах и всичките 25 години, откакто е създадена фондацията", сподели той пред гостите в края на музикалния празник.

Една от основните цели на организацията е провеждането на конкурси на името на композитора с шуменски корени, а следващото му издание ще бъде в международен формат за камерно пеене и ще се проведе в периода 8-13 октомври в Шумен. 


Още от категорията

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-тия си концертен сезон

На 28 септември Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива 70-тия си концертен сезон. Радиосимфониците с главен диригент Марк Кадин ще изпълнят Орфеева комета – премиера за България – едно от ярките произведения на резидентния композитор на Концертния оркестър на BBC Добринка Табакова . Звукозаписната компания ЕСМ..

публикувано на 20.09.18 в 18:11

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07

Еминем счупи всички рекорди в YouTube (ВИДЕО)

Новият клип на Еминем "Killshot" събра за едно денонощие повече от 38 милиона гледания в YouTube, съобщава Billboard, което е рекорд за рап и трето постижение във всички категории на платформата. Към 17 часа българско време клипът вече имаше повече от 87 000 000 гледания. "Killshot" е отговорът на Еминем на "Rap Devil" на Machine Gun..

публикувано на 20.09.18 в 16:55
Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години...

публикувано на 20.09.18 в 15:32

Европейското турне на Sky White Tiger започва от София

Sky White Tiger започват европейското си турне от София. Мултиинструменталистът в групата Луис Шуардрън сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че посетителите в „Терминал 1“ тази вечер ще могат да разберат на какво е способен небеснобелият тигър на сцената. Името би могло да се свърже и с китайските митове за белия тигър – митичен пазител на..

публикувано на 20.09.18 в 14:34
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12