Eмисия новини
от 05.00 часа

Стилна програма под палката на Марк Кадин представиха симфониците на БНР в Шумен

| обновено на 14.03.18 в 14:57
4
Концертът в Шумен, с който бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.
Снимка: Д-р Яна Косева

Сцената на Драматично-кукления театър в Шумен се превърна в световна музикална арена с композициите на Панчо Владигеров, Макс Брух и Бетовен. Симфоничният оркестър на БНР представи силна музикална програма, с която във вторник вечерта бяха отбелязани 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от основаването на едноименната фондация.

На най-голямата сцена в Шумен за първи път заедно музицираха проф. Минчо Минчев и симфониците на БНР под палката на новия им диригент Марк Кадин. Стилната селекция от музикалните произведения на композитора с шуменски корени, Бетовен и романтика Макс Брух, изправиха публиката на крака няколко пъти. Категоричният и ярък диригентски жест на Марк Кадин и изключително фината му и ювелирна работа с оркестъра достигнаха до сетивата на гостите. 

Концертът започна с Увертюрата опус 115 на Бетовен, която с мажорната си тоналност прикова вниманието на публиката и подготви настроението за целия музикален празник. Последваха пиесите из "Акварели", опус 37 в един прекрасен прочит на диригента. Богатата звучност на оркестъра бе допълнена и от сочния звук на инструмента, с който музицира проф. Минчо Минчев.  

Публиката чу отново забележителната "Песен" из Българска сюита опус 21, която бе аплодирана дълго, както и Концерта за цигулка и оркестър №1 в сол минор на Макс Брух. 

Финал на музикалната програма поставиха пиесите из цикъла "Класично и романтично", в които пролича славянският усет за работа с партитурата на Марк Кадин. 

Препълнената зала аплодира дълго, а под техния звук на сцената за поздравления и връчването на плакет се качи председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Почетен знак връчи и Джордж-Марк Райнов, представител на фондация "Св. Св. Кирил и Методий". Проф. Юлиян Куюмджиев, заместник председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, поднесе най-високото им отличие  - "Златна лира". 

Почетните плакети прие проф. Минчо Минчев, който е председател на Фондация "Панчо Владигеров". "Един празник е празник, когато е сред приятели. Така усещах тази вечер, така усещах и всичките 25 години, откакто е създадена фондацията", сподели той пред гостите в края на музикалния празник.

Една от основните цели на организацията е провеждането на конкурси на името на композитора с шуменски корени, а следващото му издание ще бъде в международен формат за камерно пеене и ще се проведе в периода 8-13 октомври в Шумен. 


Галерия

Още от

Последно в Музика

Преди 2 дни Музика
Всички новини в Музика: днес | вчера