Преглед на печата

"С частната охрана всеки кмет ще има армия". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира Закона за частната охранителна дейност в интервю за вестник Труд. По думите ѝ определени текстове в закона ще поставят българските граждани в зависимост от волята на кметове на общини, които ще сключват договори фирми за охрана. Според Арнаудова даваната възможност на кметовете да решават дали, кога и най-вече на кого да възложат охраната на съответната територия, ще се създаде корупционен риск и категорично ще се стигне до засягане на лични права на българските граждани.

"Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10 хляба", защото фирмите на ползват утвърдения стандарт "България". Това твърдят от бранша, пише по темата вестник Земя

"МВР иска още 4 млн. лв. за нови камери на пътя", информира вестник Сега. Това е станало ясно от предложения, внесени за разглеждане в държавната комисия по безопасността на движението по пътищата. Сумата ще дойде от пари, които се събират от глоби, наложени за нарушения на правилата за движение. Броят на жертвите на жертвите на катастрофи е намалял, но за сметка на това се регистрира скок с над 30% само за година на загиналите пешеходци.

"ЧЕЗ се опасява, че Гинка няма да плати", пише вестник Дума. Изданието обяснява, че сделката за ЧЕЗ може да пропадне заради натиск на българското правителство над две български банки. Това е заявил шефът на Надзорния съвет на чешката компания Вацлав Пачеш. Чехът се опасява, че купувачът на "ЧЕЗ България" "Инерком" няма да може да плати цената, допълва изданието. 

"Българи в евроафера за милиони от реклама на биохрани". За мащабно международно разследване на корупция в европейски институции, което е стигнало до България, информира 24 часа. То е започнало в Брюксел и е свързано със злоупотреби за десетки милиони евро по промоционални програми, които рекламират земеделски продукти в различни страни. Българка от Белгия е уличена в корумпиране на чиновници и пране на пари, допълва изданието.

Още от категорията

Ограничения по пътищата в страната заради снега

Предупреждение от втора степен за продължаващи снеговалежи и вятър е в сила за областите  Плевен ,  Ловеч ,  Габрово ,  Велико Търново ,  Русе ,  Търговище ,  Разград ,  Шумен  и  Силистра . Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград - Юндола - Якоруда, Нова Загора - Гурково;..

обновено на 23.03.18 в 10:54

Китайската космическа станция ще падне между 30 март и 3 април

Китайската космическа станция „Тянгун-1“ ще излезе от орбита и ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера между 30 март и 3 април, съобщава Европейската космическа агенция. От агенцията прогнозират, че отломките от станцията, която тежи 8,5 тона, ще паднат в райони, които се намират около 43-ия паралел. Това означава, че потенциално..

публикувано на 23.03.18 в 10:42

Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари остава в протестна готовност

От Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари  в Декларация до здравните власти за пореден път заявяват, че тъй като не са получили отговор на исканията си, остават в протестна готовност. Столичните лични лекари протестираха преди месец с искания за намаляване на административната тежест, потребителската такса да се увеличи на  5,10..

публикувано на 23.03.18 в 10:21

Акценти от чуждестранния печат

"Европейски бензин за кипърския огън" - под това заглавие турският "Карар" пише за проектодекларация на Европейския съюз, в която се изказва пълна подкрепа за действията на кипърските гърци в Средиземно море, а действията на Анкара в региона са окачествени като "незаконни". Вестникът допълва, че тази стъпка е "опънала въжетата" само три дни преди..

публикувано на 23.03.18 в 09:57

Съдии призовават ЕС да обсъди с Ердоган възстановяване на върховенството на закона

Платформата за независима съдебна власт в Турция, която обединява четири европейски съдийски съюза, призова лидерите на Европейския съюз /ЕС/ да поставят във фокуса на срещата си с турския президент Реджеп Т. Ердоган в понеделник въпросите за отмяна на извънредното положение и възстановяването на върховенството на правото. Обръщението беше..

публикувано на 23.03.18 в 09:54

Учредяват гражданска инициатива за забрана на отглеждането на животни за добив на ценни кожи

Национална гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в България е една информационна кампания. Много хора ще разберат за проблемите при събирането на подписите за учредяването. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" председателят на Сдружение "Кажи" Петя..

публикувано на 23.03.18 в 09:44

Над 150 делфина са изхвърлени на брега в Западна Австралия

Над 150 черни делфини (от вида Гринда) са били изхвърлени на брега в Западна Австралия, съобщава news.com.au. Повечето от животните са мъртви, но има и живи. Делфините са били намерени на Хеймелин бей, на няколко километра от град Огъста. Властите предупредиха, че огромният брой мъртви делфини вероятно ще привлече множество акули...

публикувано на 23.03.18 в 09:36