Преглед на печата

"С частната охрана всеки кмет ще има армия". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира Закона за частната охранителна дейност в интервю за вестник Труд. По думите ѝ определени текстове в закона ще поставят българските граждани в зависимост от волята на кметове на общини, които ще сключват договори фирми за охрана. Според Арнаудова даваната възможност на кметовете да решават дали, кога и най-вече на кого да възложат охраната на съответната територия, ще се създаде корупционен риск и категорично ще се стигне до засягане на лични права на българските граждани.

"Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10 хляба", защото фирмите на ползват утвърдения стандарт "България". Това твърдят от бранша, пише по темата вестник Земя

"МВР иска още 4 млн. лв. за нови камери на пътя", информира вестник Сега. Това е станало ясно от предложения, внесени за разглеждане в държавната комисия по безопасността на движението по пътищата. Сумата ще дойде от пари, които се събират от глоби, наложени за нарушения на правилата за движение. Броят на жертвите на жертвите на катастрофи е намалял, но за сметка на това се регистрира скок с над 30% само за година на загиналите пешеходци.

"ЧЕЗ се опасява, че Гинка няма да плати", пише вестник Дума. Изданието обяснява, че сделката за ЧЕЗ може да пропадне заради натиск на българското правителство над две български банки. Това е заявил шефът на Надзорния съвет на чешката компания Вацлав Пачеш. Чехът се опасява, че купувачът на "ЧЕЗ България" "Инерком" няма да може да плати цената, допълва изданието. 

"Българи в евроафера за милиони от реклама на биохрани". За мащабно международно разследване на корупция в европейски институции, което е стигнало до България, информира 24 часа. То е започнало в Брюксел и е свързано със злоупотреби за десетки милиони евро по промоционални програми, които рекламират земеделски продукти в различни страни. Българка от Белгия е уличена в корумпиране на чиновници и пране на пари, допълва изданието.

Още от категорията
Главен комисар Николай Николов

Пожарната е изпратила указания по повод очакваните в следващите дни интензивни валежи

Интензивни валежи се очакват в Северозападна България в следващите дни. От пожарната са изпратили писма до областните управители на застрашените райони с указания за действие. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов: "Динамичната метеорологична обстановка ще се запази и през..

публикувано на 22.06.18 в 13:28
Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)

За съдбата на един български учител

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е преподавал в пловдивския университет?   „Научих за Вашето предаване и реших да Ви информирам за моя..

публикувано на 22.06.18 в 13:10

За междувидовата комуникация и емпатията

Горилата Коко, която комуникираше с хората с помощта на над 1000 знака от езика на глухонемите и демонстрираше интелигентност, в степени по-висока от тази на много хора, почина в съня си на 46 години. От „Горила Фондейшън“ много съжаляват за загубата й, като наричат Коко „посланик на своя застрашен вид“ и „символ на  междувидовата комуникация..

публикувано на 22.06.18 в 12:50
Сотир Цацаров

Цацаров поиска законодателни промени след бягството на затворника

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови случаи на бягство от затвора. Повод за изказването му стана поредният случай на затворник-рецидивист, който вчера избяга от мястото за лишаване на свобода в Ловеч. Цацаров нарече  това "лош знак" и обясни, че евентуални министерски оставки не са решение..

публикувано на 22.06.18 в 12:05

Време е за сватба

„Вие, уважаеми Гого Кехайов, един от най-търсените и прочути сватбени фотографи в България, съгласен ли сте да повдигнете завесата пред сватбения ритуал, който за Вас е почти ежедневие?“ Така може да започне разговорът с професионалния фотограф Гого Кехайов, насочил фотообектива към един от съществените ритуали в човешкия живот – сватбата. Но началото..

публикувано на 22.06.18 в 11:30

Над 100 ученици от България и Гърция ще участват в дискусия по време на фестивала "Франкофоли"

Над 100 гимназисти от България и Гърция ще се включат в младежката дискусия по време на фестивала "Франкофоли“  в Благоевград, която ще се проведе на 23 юни, събота.  Целта на младежкия форум е да събере на едно място млади хора, които изучават френски език и обичат френската култура.  Дебатите тази година са насочени към силата на изкуството да..

публикувано на 22.06.18 в 10:37
Аруп Банерджи

Аруп Банерджи, Световната банка: 42% от 15-годишните българи са функционално неграмотни

Европейският съюз през последните 30 години е регионът в света, който регистрира най-голям икономически ръст, каза Аруп Банерджи от Световната банка по време на Пловдивския икономически форум. За България икономическият ръст е около средния за ЕС. Не всичко обаче е позитивно, тъй като хората, които са сред най-бедните слоеве, фактически не..

публикувано на 22.06.18 в 10:33