Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп обмисля въвеждането на мита в размер на 60 млрд. долара за редица китайски стоки

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да наложи митнически тарифи в размер до 60 млрд. долара годишно за вноса на голям кръг от китайски стоки, акцентирайки най-вече върху технологичния сектор и телекомуникациите, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки две неназовани лица, които са обсъдили във вторник този въпрос с администрацията на Белия Дом.

Трети източник на агенцията пък заяви, че подобни мита ще бъдат факт в "близко бъдеще" и ще бъдат насочени основно към китайски стоки от областта на информационните технологии, към потребителската електроника и телекомуникациите, като списъкът може да се окаже много по-широк и да достигне 100 отделни продукта.

На този етап от Белият дом отказват да коментира размера или времето, когато може да бъде предприета подобна стъпка за въвеждането на нови тарифи за китайски стоки.

Администрацията на Тръмп също така обмисля налагането на инвестиционни ограничения на китайските компании, затягайки националните ограничения, свързани със сигурността, но все още не са известни подробности. Говорител на щатското министерство на финансите не отговори на искания на Ройтерс за коментар на тази информация.

Агенцията също така цитира лобисти във Вашингтон, изразяващи загриженост, че амбициозният план на Тръмп за митнически тарифи ще включва и други трудоемки потребителски стоки като облекло, обувки и играчки. "По-високи мита за тези продукти биха навредили на американските семейства", заяви Хун Куач, търговски лобист за Асоциацията на лидерите в сферата на търговията на дребно. "Ние не говорим за въображаеми кашмирени пуловери, ние говорим за памучни тениски, дънки и обувки, които децата носят, когато се връща от училище", добави тя.

Трябва да се има предвид, че Китай има търговски излишък със САЩ в размер на цели 375 млрд. долара и когато върховният икономически съветник на президента на Китай Си Цзинпин посети неотдавна Вашингтон, администрацията на Белия дом го подложи на натиск да намери начин за намаляване на този огромен търговски дисбаланс.

Според анализатори, докато обявените през миналата седмица мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ имат относително незначителна тежест върху данните за импорта и експорта, обмисляните нови тарифи, които са насочени конкретно към редица китайски стоки рискуват да доведат до директен и жесток отговор от страна на властите в Пекин.

"Ако тези предложения са сериозни, китайците ще отмъстят. Ключовият въпрос е, дали САЩ ще предприеме контрамерки на китайския отговор", зави за Ройтерс Дерек Скисърс, който е експерт по китайската търговия в Американския институт за предприемачество - пробизнес ориентиран мозъчен тръст.

Според него това би се отразило негативно на фондовите борси, като Скисърс допълни, че колкото е по-сериозен назряващият конфликт, толкова по-агресивна ще стане позицията на Пекин с оглед на силното значението за китайската икономика на търговския излишък със САЩ.

По-рано днес сайтът Politico.com съобщи, че през миналата седмица офисът на Търговското представителство на САЩ е представил на Доналд Тръмп пакет от нови мита за 30 млрд. долара, но президентът е заявил на своите съветници, че този размер не е достатъчно висок.

И сайтът Politico, подобно на Ройтерс, цитира свои източник от Вашингтон, участвал в обсъжданията по тази тема, да заявява, че сумата вече е нараснала до около 60 млрд. долара, като има възможност за още по-широк спектър от китайски стоки, които да бъдат обмитявани.

Според друг източник на сайта, процесът се ръководи от известния протекционист Питър Наваро и от търговския представител на САЩ Робърт Лайтизър, който също подкрепя митническите тарифи като инструмент за ребалансиране на международната търговия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени