Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без разисквания единодушно НС прекрати правомощията на зам.-председателя на Бюрото за контрол върху СРС

| обновено на 15.03.18 в 11:18
Георги Гатев
Снимка: БГНЕС

Без никакви разисквания и с пълно единодушие народните представители прекратиха правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. От БСП направиха предложение той да бъде допуснат в пленарна зала и изслушан, но то беше отхвърлено от мнозинството.

Гатев е отстранен от поста си, след като тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата му срещу решението на ДАНС за отнемане на достъпа му до класифицирана информация.

Достъпът му бе отнет през юли миналата година от ДАНС по предложение на прокуратурата. След това Държавната комисия по сигурност на информацията отхвърли жалбата. Това потвърди и Върховният административен съд.

Казусът възникна след съобщение на прокуратурата миналата година, в което бяха описани няколко случая, които според обвинителната институция показвали, че член на Бюрото, без да се споменава името му, извършил нарушения, заради които предлага на ДАНС да отнеме  достъпа му до класифицирана информация.

Нарушенията се изразявали в срещи и подпомагане на магистрати да подадат заявления за проверка дали са подслушвани незаконно. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна