Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Има убедителни доказателства за руско участие в покушението срещу Скрипал

Британският външен министър Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън заяви за Би Би Си, че е "много окуражен" от всеобщата подкрепа за Великобритания по случая "Скрипал", позовавайки се на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Според него в съзнанието на хората има много малко съмнение, че личи почеркът на руската държава в опита за убийството в Солзбъри.

На въпрос какви са преките доказателства за вината на Русия, Борис Джонсън отговори:

"Нека да бъдем пределно ясни. Това е бивш руски агент, живеещ в тази страна, и вече бе посочен от руската държава като обект на отмъщение. Скоро Владимир Путин заяви по телевизията, че такива хора заслужават да бъдат отровени и да се задушат върху получените 30 сребърника. Второ, използваното вещество е "Новичок", разработено в Русия по време на Студената война. Мисля, че това са убедителни доказателства".  

Борис Джонсън изтъкна, че Русия върви в грешна посока, става по-агресивна, а режимът на Путин – по-корумпиран. Той заяви, че на Агенцията за забрана на химическите оръжия ще бъде предоставена проба от веществото. 

Що се отнася до прекратяването на отношенията с Русия на най-високо равнище, Борис Джонсън бе уклончив, като посочи, че контактите в бъдеще ще бъдат по-трудни, но това не означава пълното им прекъсване. 

За бойкота на световното първенство футбол външният министър каза, че не иска да страдат нито футболистите, нито феновете – това не е в плановете на правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна