Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой поздрави първи и последен Владимир Путин за победата

| обновено на 19.03.18 в 21:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското издание tsargrad.tv съобщава кои са първите 10 страни в света, чиито лидери са поздравили първи Владимир Путин с преизбирането му на президентския пост в Русия.

Това са Абхазия, Азербайджан, Армения, Белорусия, Боливия, Венецуела, Казахстан, Киргизстан, Китай, Куба, Молдова, Сърбия, Таджикистан и Узбекистан.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е първият западен държавен глава, който поздрави колегата си Владимир Путин. В своя адрес до Путин Щайнмайер изтъква, че се надява през новия му мандат да бъде преодоляно отчуждението между Европа и руския народ. 

Същевременно ЕС настоява за бързо разкриване на истината около отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това се казва в декларация, която приеха външните министри на EС, съобщава ДПА. Първите дипломати на съюза приемат "напълно сериозно" британската оценка, че вероятно Русия стои зад нападението. 

Президентът Румен Радев е изпратил поздравително писмо до Владимир Путин, в което изразява надежда да работят заедно за разгръщането на потенциала за двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области, в интерес и за благото на българския и руския народ.

Западноевропейските държавни и правителствени ръководители бяха сред последните в света, които поздравиха днес Владимир Путин за вчерашната му изборна му победа с близо 77% от гласовете. Освен това в телеграмите и в думите им по телефона се съдържаха очевидни намеци за напрежение в отношенията с Русия.

Наред с топлите си поздрави германският канцлер Ангела Меркел настоя за продължаване на конструктивния диалог за намиране на трайни решения за важните двустранни и международни предизвикателства. Френският президент Еманюел Макрон пък пожела на Путин успех в политическото, демократичното, икономическото и социалното модернизиране на Русия. Но Макрон настоя руският му колега да хвърли светлина върху "неприемливото" отравяне на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна