Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разширява кръга на разследваните за безстопанственост в болниците

Здравното министерство ще съдейства напълно на обвинението в разследването на лечебни заведения

| обновено на 19.03.18 в 17:53
Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разширява кръга на разследваните длъжностни лица за безстопанственост в държавни болници в страната. Обект на проверки засега са лечебни заведения в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Враца, Велико Търново и Кърджали. Ще бъде разследвана дейността на регионалните здравни каси, както и на министри и заместник-министри от 2010 година досега:

"Със сигурност ще станат повече. Започваме само с безстопанственост, но ще се разследва дори дейността на длъжностните лица от съответната регионална здравноосигурителна каса или министър, или заместник-министър, които са дали разрешение за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции с тези, с които се занимават общинските болнични заведения. Ще се установява дали договорите са сключени не само законосъобразно или не, но и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения", каза каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Здравното министерство ще окаже пълно съдействие на прокуратурата по започналото разследване, заяви преди Надзорния съвет на Здравната каса заместник-министър Жени Начева:

"Стандартна информация, свързана с договорите на лечебните заведения. Не мога да коментирам действията на прокуратурата, но ние ще им окажем пълно съдействие за предоставяне на цялата информация, която те могат да поискат по казусите".

Заместник-министър Бойко Пенков пък заяви, че не могат да изнасят информация, докато текат проверките на прокуратурата за дублиращи дейности или апаратура на областните болници. За болница "Пирогов" се проверява и договор за отдаване под наем на апаратура за образна диагностика преди 2010 година:

"Знаете, че се проверяваха всички договори. След което "Медицински одит" провери съдържанието, доколко са целесъобразни и са предали доклада си на прокуратурата. Докладът на агенцията, той е възложен от прокуратурата. Те проверяват законността на съответните действия. Знаете колко трудно навремето дела се влачеха с години, докато едната болница се освободи от другата болница.

Проверяваме си също от наша гледна точка, но това "болница в болницата" си е акция на МВР и на прокуратурата".

Според Пенков сегашният директор на "Пирогов" не може да носи отговорност за нещо, станало през 2010 година. 

По информация на "Хоризонт" става дума за отдаване на помещение под наем за ядрено-магнитен резонанс. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна