Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Израел има интерес да инвестира в потенциала ни във високите технологии

| обновено на 20.03.18 в 15:26
4
Румен Радев и Реувен Ривлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е готова за сътрудничество с Израел в областта на икономиката, инвестициите и науката, заяви президентът Румен Радев на среща днес в Йерусалим с израелския си колега Реувен Ривлин.

„Аз се надявам, господин президент, ние да насърчаваме с вас това сътрудничество. Израел, като водеща държава в областта на високите технологии, би имала интерес да инвестира и в потенциала, който има България в тези области, която се превръща все повече в център за информационни, комуникационни технологии, научни изследвания в Югоизточна Европа“, каза държавният глава.

Тази година се отбелязват 75 години от спасяването на 50-те хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война, припомни Радев. "По този начин ние записахме една от най-светлите страници, не само в нашата, но и в европейската история", каза той.

Израелският президент подчерта, че евреите никога няма да забравят смелия акт на България и добави: „Едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени в момента, е борбата срещу омразата и нарастващият екстремизъм. Трябва да се изправим срещу Иран, който продължава да спонсорира тероризма и да разпространява нестабилност в Близкия изток“.

Президентът Радев посочи, че по време на своето европредседателство България ще продължи да полага усилия за възстановяване на преговорите в рамките на Близкоизточния мирен процес, за постигане на траен мир в региона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна