Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата в язовир "Кърджали“ е на 20 сантиметра от преливния ръб

Овладяно е положението и в карнобатското село Сърнево, след като река Русокастренска излезе от коритото си

Снимка: Уикипедия

Нивото на язовир „Кърджали“ е на 20 сантиметра от преливния ръб, водоемът не прелива и няма риск за хората и инфраструктурата по поречието на Арда. Това съобщи областният управител на Кърджали Никола Чанев след проверка на място за състоянието на язовира. В момента работят и четирите турбини на водно-електрическата централа. Заради снеготопенето и дъждовете е повишено нивото и на втория язовир от каскада Арда - „Студен кладенец“. Има готовност при висока приливна вълна да започне контролирано изпускане.

Овладяно е положението и в карнобатското село Сърнево, след като във вторник река Русокастренска излезе от коритото си и наводни няколко двора в селото. Диги с пясък попречиха на водата да стигне до домовете им и спасиха имуществото на хората. В момента положението е спокойно и водата вече се оттича. Няма и е нямало бедстващи хора в карнобатското село, но притеснението е голямо, защото случаят не е изолиран, посочи кметският наместник Таня Славова:

"Реката се нуждае от почистване не само от наноси и растителност, а се нуждае и от удълбочване на речното корито". Корекцията би струвала около 300 000 лева, а за почистването от наноси също е необходима специализирана техника, с която общината не разполага, сподели Славова. Нивото на реката се следи денонощно.

Заради повишаването на нивото на река Дунав при Никопол областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви първа степен на готовност за общините по поречието. Мерките са в сила от 20-ти март.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна