Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите лидери на Г-20 не успяха да се споразумеят относно международната търговия

финансови лидери на страните от Г-20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите и централните банкери от групата Г-20 на индустриално развитите и развиващи се държави не успяха да постигнат ново споразумение за международната търговия на фона на задълбочаващото се разделение между САЩ и други големи икономики във връзка с плановете на Вашингтон да наложи митнически тарифи върху вноса на стомана и на алуминий, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Проведената в началото на седмицата среща на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина, се въртеше около написването на комюнике, в което да се споделят общи принципи за основните икономически политики в световен план. Но след двудневни преговори в заключителното изявление се посочи, че представителите на Г-20 "признават необходимостта от по-нататъшен диалог и действия" по въпросите на търговията, като в същото време беше потвърден наборът от принципи, който беше приет през миналата година на срещата на Г-20 в Хамбург, Германия.

Министрите на финансите на Германия, Франция, Бразилия и други страни настояха САЩ да предприемат многостранен, а не едностранен подход към търговската политика, визирайки решението на администрацията на Тръмп да въведе глобални мита от 25% върху вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, които трябва да влязат в сила този петък.

Президентът Доналд Тръмп предложи тези мерки като част от търговската си политика "Америка на първо място", която е предназначена да противодейства на търговските практики в други части на света, Според него тези практики са несправедливи и отговорни за унищожаването на американската индустрия. Стъпките обаче предизвикаха изненада в американските търговски партньори, които изнасят стомана за САЩ, и те започнаха да търсят начин за изключения по отношение на новите тарифи. Негативно реагираха и редица американски фирми, които купуват стомана и алуминий и които ще бъдат изправени пред по-високи производствени разходи във връзка с новите мита.

На пресконференция след края на срещата на Г-20 финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви: "Това, което търсим, е свободна, честна и реципрочна търговия. По въпроса за стоманата и алуминия, вие знаете, че това е резултат от нелоялни търговски практики и затова сме отговорили по този начин".

Трябва да се има предвид, че новите американски тарифи могат да се отразят негативно на някои от традиционните съюзници на Вашингтон в Г-20, чиито държавни-членки формират повече от 80% от световното икономическо производство.

"Уолстрийт джърнъл" съобщава, че официалните представители на Г-20 обмисляха да включат изречение в своето съвместно комюнике, което да критикува "насочените за вътрешна употреба търговски политики", но САЩ възразиха срещу това.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард беше сред официалните представители, опитващи се да докажат позитивното значение на намаляването на търговските бариери. Тя посочи в свое изявление след приключването на срещата, че "се присъединява към страните, които са за избягване на изкушението за провеждането на политики, насочени за вътрешна употреба и че по-скоро трябва да се работи за ограничаване на търговските бариери и за разрешаване на търговски несъгласия, без да се прибягва до изключителни мерки".

Германският финансов министър Олаф Шолц пък отбеляза, че "в огромното си мнозинство страните от Г-20 са силно притеснени, ако се стигне до ескалация и ако търговските войни станат доминиращи в бъдеще". На въпроса дали САЩ са отворени за неговите аргументи и тези на повечето членове на Г-20, Шолц отговори: "Това, което постигнахме, е, че разговаряхме. Това е все пак някакъв напредък".

В съвместното изявление на Г-20 след срещата се заявява, че "международната търговия и инвестициите са важни двигатели за икономическия растеж, производителността, иновациите, бъдещото развитие и за създаването на работни места", като това представлява доста по-скромна лексика в сравнение с предишни подобни комюникета.

Така например пред 2016-а година страните от Г-20 се съгласиха "да се работи по-усилено за изграждане на отворена световна икономика, отхвърляне на протекционизма, насърчаване на световната търговия и инвестиции, включително чрез по-нататъшно укрепване на многостранната търговска система и осигуряване на широки възможности и обществена подкрепа за разширен растеж в глобализиращата се икономика".

Според "Уолстрийт джърнъл" фокусирането върху търговските политики на САЩ изглежда възпрепятства надеждите на Стивън Мнучин за изграждане на по-голям международен консенсус срещу практиките на непрозрачно кредитиране в Китай, които американските власти твърдят, че противоречат на принципите на свободния пазар.

След като Мнучин приведе този аргумент по време на срещата на високо равнище, френският финансов министър Бруно Льо Мер посочи митническите тарифи като политики, които също противоречат на принципите на свободния пазар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна