Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща с Борисов и обещани 15 млн. лв. надзирателите прекратяват протестите до края на седмицата

| обновено на 21.03.18 в 19:15
Пореден протест на надзирателите пред Съдебната палата в Шумен.
Снимка: Радио Шумен

В петък ще стане ясно ще прекратят ли надзиратели и съдебни охранители протестните си действия, след като правителството им обеща допълнителни средства за тази година от 15 млн. лева.

Техни представители се срещнаха тази сутрин с премиера Бойко Борисов, който е поел ангажимент да бъдат осигурени средства за изравняване на заплатите и сумите им за специфични дейности с тези в МВР, съобщиха от Синдиката на служителите в затворите.

Засега е ясно, че се отменят предварително насрочените до края на седмицата локални протести в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.

В петък, на заседание на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите ще се решава да бъде ли отменен и националният протест, насрочен за понеделник. Той е трети поред и бе планиран около резиденция Бояна, където на 26 и 27 правосъдни министри, прокурори от страни - членки на ЕС, ръководители на евроинституции и експерти ще обсъждат Службата на европейския прокурор.

Намеренията на надзиратели и съдебна охрата бяха да направят жива верига и с надписи на английски език, да уведомят участниците за исканията, които поставяха - до днес, без резултат, пред всички български институции.

Заплатите на служителите в затворите и в Съдебната охрана ще бъдат увеличени и ще се изравнят със заплатите на колегите им в МВР, обяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Общо 15 милиона лева ще бъдат отпуснати за заплати и специфични условия на труд. ОТ тях 6 милиона лева се разпределят, за да може добавките за специфичен труд в двете дирекции - „Изпълнение на наказанията“ и „Съдебна охрана“ в правосъдното министерство да се изравнят с тези, плащани в МВР. 

„В системата на МВР те (добавките за специфични условия на труд) са в размер на 190 лева, а в двете дирекции към Министерство на правосъдието бяха 95 лева", каза Цачева. Парите са специфичен труд ще се увеличат, считано от 1 януари.

Останалите 9 милиона лева са за увеличаване на заплатите с цел отново изравняване с тези в МВР. Синдикатите вече разполагат със сравнителна таблица по длъжности

„За онези длъжности, за онези позиции - охранители на затвори, надзирателите в затворите, служители в Главна дирекция „Охрана“, охрана на лица, които те съпровождат по време на процесите. Най-фрапантна разлика има в позиции с изоставане около 105 лева. Става дума за младши инспектори“, каза Цачева.

Разчетите на синдикатите и на администрацията ще се представят на 29 март и най-вероятно увеличението на заплатите ще е в сила от април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна