Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще гледа сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности

Снимка: БГНЕС

Специална комисия към министъра на образованието ще разглежда  сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности, както и информацията за плагиатство. Това решиха депутатите с окончателно гласуване на промените в Закона за академичния състав. 

Комисията по академична етика ще се състои от петима членове, един от които трябва да е правоспособен юрист, а останалите - хабилитирани лица с образователна и научна степен "доктор" и най-малко 10-годишен стаж по специалността. Председателят на Образователната комисия в праламента Милена Дамянова от ГЕРБ посочи: 
"По този начин ние създаваме прозрачност. Знаете ли колко жалби постъпват в министерството и това са предимно жалби на млади хора, които не са допуснати по една или друга причина да вървят по пътя на своето академично израстване, на които към момента ние на практика не можем да отговорим нито комисията, нито министъра".
Според проф. Светла Бъчварова от БСП, създаването на такава комисия по-скоро ще създаде проблеми: 
"Няма да има процедура, мината през жури, която да не се оспорва от някой. Повярвайте ми".
Преминаването от една академична длъжност на същата академична длъжност в друго висше учебно заведение или научна организация ще може да се извършва и без конкурс, с избор по решение на приемащата институция, решиха още депутатите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна