Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Отравянето на Скрипал е атентат или постановка на Великобритания

Русия продължава да разпространява лъжи и дезинформация, отвърна Лондон

Русия обяви версиите си по случая „Скрипал“ на брифинг за чуждестранните посланици в сградата на външното министерство в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на външните работи заяви днес, че отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания е терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти, предаде БТА.

Елементарната логика подсказва, че има само два възможни варианта, заяви директорът на департамента за неразпространение и контрол върху въоръженията Владимир Ермаков на брифинг за чуждестранните посланици в Москва, цитиран от АФП. И ги описа: „Или британските власти не са в състояние да осигурят защита срещу този вид, образно казано, терористичен акт на своя територия, или самите те, пряко или косвено - не обвинявам никого в каквото и да било - са режисирали атака срещу руски гражданин“.

„Няма трети вариант“, каза Ермаков.

Лондон реагира незабавно

Британското посолство в Москва реагира незабавно, като обвини Русия в лъжи. „Не получихме правдоподобно обяснение защо нервнопаралитичен агент, произведен в Русия, е използван на британска земя. Вместо отговори Русия продължава да разпространява лъжи и дезинформация“, посочи мисията в акаунта си в Туитър.

Ермаков заяви на брифинга, че случаят с отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия най-вероятно е поредната грубо фалшифицирана авантюра, предаде ТАСС.

„Остава само да се разкрие кой стои зад това и какви цели е преследвал. Ясно е едно, че Русия няма нищо общо, и то по една проста причина - за Русия такава авантюра е просто недопустима, по всичките параметри ние нямаме изгода от нея“, добави дипломатът.

Русия подозира американска връзка

Според Ермаков случаят „Скрипал“ може да е организиран от Вашингтон. „За никого не е тайна, че именно най-близкият партньор на Великобритания остава единствената държава, която официално запазва най-големия в света арсенал от химически оръжия“, изтъкна той и изрази увереност, че авторите и участниците в провокацията ще понесат наказание.

Руският дипломат заяви, че Москва смята нападението в Солсбъри за терористичен акт срещу руски граждани на територията на Великобритания. Той посочи, че Русия очаква от Лондон и Организацията за забрана на химическите оръжия подробен доклад във връзка с отравянето на полковника от ГРУ (военното разузнаване) Скрипал.

Съмнения в използването на бойно вещество

Според Ермаков ако е било използвано бойно нервнотоксично вещество срещу Скрипал, на мястото на отравянето би имало голям брой жертви, а при случая в Солсбъри не е така.

Дипломатът посочи, че Москва е изненадана, че британските власти не позволяват дори консулски достъп до руската гражданка Юлия Скрипал, която очевидно е в беда. Ермаков съобщи, че външното министерство е подготвило паметна записка с техническа и правна информация във връзка със случая.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна