Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън сравни световното по футбол на Путин с олимпиадата на Хитлер

Британският външен министър Борис Джонсън
Снимка: Ройтерс

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че президентът Владимир Путин ще се опита да подобри имиджа на Русия с домакинството на световното футболно първенство по същия начин, както Хитлер е използвал олимпиадата в нацистка Германия през 1936 г., предаде БТА.

В отговори на въпроси на депутати Джонсън се съгласи с това сравнение, направено от британски депутат. „Вашата характеристика на това, което ще се случи в Москва на световното първенство по футбол - да, мисля, че сравнението с 1936 г. наистина е правилно“, каза външният министър, цитиран от Ройтерс.

Малко преди това Борис Джонсън заяви, че иска от Русия гаранции да безопасността на английските фенове на футболното първенство тази година. Той обаче подчерта, че правителството няма намерение да спира пътуванията им: „Ще бъде невероятно несправедливо да наказваме (английския) отбор.

Коментарите на Джонсън стават в период на напрегнати отношения между Великобритания и Русия. Лондон обвини Русия, че стои зад отравянете но руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и изгони 23-ма руски дипломати.

Русия обяви днес , че „случаят „Скпирал“ е терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти. Москва приложи огледални мерки и също гони 23-ма британски депутати.

Лондон нарече обвиненията на Москва продължаването на лъжите и дезинформацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени