Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС няма да подкрепят промените в Закона за обществените поръчки

Окончателните промени в Кодекса на труда са също в дневния ред на парламента

| обновено на 22.03.18 в 09:38
Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС няма да подкрепят предложението ремонтите на оградата на границата ни с Турция да се извършват без обществени поръчки, както предлагат управляващите. Опозицията е твърдо категорична, че това ще доведе до корупционни практики и увеличаване на трафика на хора. 

Депутатите обсъждат днес на второ четене промените в Закона за обществените поръчки. С тях се предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по българо-турската граница да бъдат освободени от общия режим на обществените поръчки и да се правят с пряко договаряне.

С промените в Закона за обществените поръчки се цели да се облекчи поддържането и възстановяването  на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница, обясни председателят на правната комисия в парламента и един от вносителите на законопроекта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите“, каза той.

В дневния ред на депутатите са и окончателните промени в Кодекса на труда, с които всички осиновители на деца до 5-годишна възраст да могат да ползват отпуск от 365 дни от деня на получаване на осиновеното дете.

Целта е да се гарантират равни права на хората, които осиновяват деца до 5-годишна възраст, с родителите, които след раждане имат право на година отпуск с високо обезщетение.

На осиновителите ще бъде изплащано и обезщетение от 90% от дохода им за предходните 24 месеца, каквото се полага за отглеждане на дете до 1 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна