Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

"Европейски бензин за кипърския огън" - под това заглавие турският "Карар" пише за проектодекларация на Европейския съюз, в която се изказва пълна подкрепа за действията на кипърските гърци в Средиземно море, а действията на Анкара в региона са окачествени като "незаконни". Вестникът допълва, че тази стъпка е "опънала въжетата" само три дни преди предстоящата във Варна среща "Турция-Европейски съюз".

Гръцкото издание "Вима" определя като "плесница" осъждането на Турция от страна на европейските лидери.

Вестниците в Турция открояват и думите на министър-председателя Бойко Борисов, че диалогът с турския президент Реджеп Тайип Ердоган трябва да продължи и че няма причина, поради която срещата във Варна да не се състои.

"Сабах" окачествява изказването като "критично" важно.

Икономическото издание "Дюня" пък отбелязва, че "бизнес светът е обнадежден от срещата във Варна", която, както изтъква вестникът, е "важна с оглед завръщането на отношенията с ЕС в релси".

Президентът Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър и ще стане третият му съветник по националната сигурност от встъпването в длъжност преди малко повече от година. С този ход той продължава да изгражда един от най-твърдолинейните екипи по сигурността в Белия дом в съвременната история, пише "Ню Йорк таймс".

Назначаването на Болтън може да доведе до драматични промени в подхода на правителството към кризите по света. То със сигурност ще обърка подготовката за предложената среща на върха в края на май между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише "Вашингтон пост".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени