Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество:

Божидар Димитров бил в конфликт на интереси през 2015 г.

Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, че през 2015 година като директор на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си. От антикорупционната комисия уточняват, че проверката е направена по публикации в медиите.

От проверката става ясно, че през април 2015 година Димитров е подписал договор на стойност 19 800 лева за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя с фирмата на дъщеря си и племенниците си. Парите се изплатени на два транша и под тях стои подписът на бившия директор на Историческия музей. Музеят обаче е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то с двегодишно закъснение.

Отново през 2015 година Божидар Димитров е подписал втори договор със същата фирма - за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. Този път фирмата е предала в срок всички договорени бройки и е получила парите си.

Въпреки вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ той има правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите, като по този начин да си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси. Димитров обаче не го е направил. Не е подал и декларация за конфликт на интереси, уточняват от антикорупционната комисия.

Решението не е влязло в сила, тъй като Божидар Димитров има право да го обжалва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна