Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият път, заобикалящ свлачището на пътя Смолян-Мадан, ще бъде готов през следващата седмица

Снимка: Радостина Чернокова

Новият път, който заобикаля свлачището на пътя Смолян- Мадан, ще бъде готов през следващата седмица. Това потвърди заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който инспектира строителството.  

По думите на заместник-министър Йовев, обходното трасе се разширява, заздравява се пътната основа, изграждат се системи за отводняване и обезопасителни съоръжения, за да може да поеме трафика на автомобили до 12 тона. Работи се и по огромното срутище. 

В момента специализирана техника изследва основата на свлачището и здравината на републиканския път под него. Добрата новина е, че шосето в компрометирания участък не е засегнато от свлачищни процеси. Направено е и пълно геоложко заснемане. На този етап не може да се предприемат действия по разчистване на падналите земни маси, защото при това овлажняване има съществен риск от отцепване на нови скали и кал. 

Заместник регионалният министър призова за търпение от страна на жителите на засегнатите селища по трасето на главния път Смолян-Мадан. Въпрос на няколко дни е да се пусне движението по алтернативното трасе. Дотогава е добре да се преминава през определените обходни маршрути, защото рискът за живота и здравето на човек е сериозен, заяви още заместник-министър Валентин Йовев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна