Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията на Турция от срещата с ЕС

Снимка: БГНЕС

Ключови за Турция са обновяването на митническия съюз, безвизовото пътуване, ускоряване на разплащането на европейските средства за подпомагане на бежанците, преговорите за членството на Турция в Евросъюза и сътрудничеството в борбата с тероризма.

Митническият съюз действа от 1 януари 1996 г. В обхвата му са включени промишлените стоки, но не и земеделските продукти и секторът на услугите. Турция се оплаква, че не участва в търговските преговори на ЕС с трети страни, но е принудена да се съобразява и търпи последиците от тях.

През декември 2016 г. Европейската комисия поиска мандат от Европейския съвет за започване на преговори с Турция по въпроса. Засега обаче такъв не ѝ връчен, тъй като липсва съгласие между всички държави - членки.

По време на срещата във Варна ще се оцени и прилагането на бежанското споразумение между страните. Анкара настоява за ускоряване на действията по т.нар. споразумение „един за един“. То предвижда връщане в Турция на един нелегален емигрант срещу изпращане в европейски страни на един сириец, отговарящ на условията за бежански статут. През 2016 г. на Турция бяха обещани два транша от по 3 млрд. евро за разходите по бежанците. Първата част от парите трябва да бъде изплатена до края на 2018 г. Неотдавна турският президент Ердоган заяви, че са изплатени само 850 млн. евро от обещаните от Брюксел средства. Сумата на проектите, одобрени за финансиране, обаче е много по-голяма, но все още не целите суми са преведени. Турция приветства решението на Европейската комисия от 14 март да започне подготовка за отпускане на втория транш от 3 млрд. евро. Като част от споразумението от 2016 г. беше обещано безвизово пътуване на турските граждани, ако Анкара изпълни 72 условия. През февруари Турция изпрати писмо, че е покрила критериите.

Очаква се турският президент Реджеп Ердоган да поиска потвърждаване от страна на Европейския съюз на статута на Турция като кандидат за пълноправно членство и отхвърляне на идеите за различен модел за партньорство. Редица преговорни глави са блокирани или от Европейската комисия, или от отделни страни-членки заради споровете около Кипър.

Анкара настоява и за по-активни действия срещу предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия или движението на проповедника Фетуллах Гюлен, живеещи в различни европейски страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна