Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолксваген" държи на склад близо 300 хиляди дизелови автомобили в 37 бази в САЩ

Складирани дизелови автомобили "Фолксваген" и "Ауди" в пустинно гробище край Викторвил, Калифорния
Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" държи принудително на склад огромно количество дизелови автомобили в редица обекти в САЩ и изглежда, че в скоро време няма да може да се освободи от тях.

До средата на февруари компанията е платила повече от 7,4 млрд. долара, за да изкупи обратно около 350 хиляди нейни дизелови автомобили в САЩ, показват документи, свързани със съдебните дела, водени срещу нея, като "Фолксваген" е принуден да съхранява стотици хиляди автомобили в Съединените щати в продължение на месеци, съобщава агенция Ройтерс.

"Фолксваген" разполага с 37 сигурни складови бази в рамките на САЩ, в които са разположени близо 300 хиляди автомобила. Самите бази включват затвореният крайградски футболен стадион в Детройт, бившата хартиена фабрика в Минесота и изоставането пустинно гробище край Викторвил, Калифорния.

Говорителката на "Фолксваген" Дженин Женивиан заяви в сряда, че складовото съоръжение във Викторвил, Калифорния, е едно от многото, "целящи да осигурят отговорно съхранение на автомобилите, които бяха изкупени обратно според договорените със съдебните инстанции условия".

"Тези превозни средства се съхраняват временно и се поддържат рутинно по начин, гарантиращ дългосрочната им оперативност и качество, така че те да могат да бъдат върнати на пазара, или да бъдат изнесени от страната, след като американските регулатори одобрят съответните промени в отделяните вредни газови емисии", допълни тя.

Трябва да се има предвид, че "Фолксваген" се съгласи да похарчи повече от 25 млрд. щатски долара в рамките на САЩ, за да удовлетвори исканията на собствениците на дизелово автомобили, на регулаторите на околната среда, на държавата и на автомобилните дилъри, като предложи да изкупи обратно около 500 хиляди американски превозни средства. Самото обратно изкупуване ще продължи до края на 2019-а година.

Съдът посочи, че към 31-ви декември 2017-а година, "Фолксваген" е придобил обратно 335 хиляди дизелови автомобила, като в същото време е препродал 13 хиляди и е бракувал около 28 хиляди автомобила. Към края на миналата година, компанията е съхранявала 294 хиляди дизелови автомобили в цялата страна.

"Фолксваген" трябва да изкупи обратно, или да ремонтира до юни 2019-а година 85% от дизеловите превозни средства, продадени в САЩ, или компанията ще бъде изправена пред още по-високи глоби във връзка със скандала с вредните газови емисии.

През февруари от германската компания посочиха, че вече са ремонтирали близо 83% от дизеловите автомобили и очаква в скоро време да изпълни съденото изискване.

Също през февруари, от "Фолксваген" бяха разпратени 437 273 писма, в които се предлагат компенсации на собствениците на засегнатите от скандала автомобили, или обратното им изкупуване за близо 8 млрд. щатски долара.

През април миналата година компанията беше осъдена на тригодишна пробация, след като се призна за виновна за три вида престъпления и плати 4,3 млрд. долара за наложените федерални наказания. Всички това стана факт, след като през септември 2015-а година германският автомобилен гигант допусна да заобиколи системата за контрол на вредните дизелови емисии в САЩ относно автомобилите, продавани на територията на страната от 2009-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени