Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севилската красавица

БНР Новини
Катедрала „Дева Мария де ла Седе“.
Снимка: wikimedia.org

Катедралата „Дева Мария де ла Седе“ е третата по големина катедрала в света (след „Свети Петър“ в Рим и „Сейнт Пол“ в Лондон). Завършена е през 1519 г., но е строена повече от век на мястото на бивша мавританска джамия. Градското настоятелство решава да я превърне в такъв храм, че да остане ненадмината завинаги.
Катедралата е петкорабна и общата й площ е над 11 хиляди кв.м. Има повече от 80 параклиса, много красив хор, сводести тавана и множество цветни прозорци. Олтарът й е истинско произведение на изкуството: тридесет и шест позлатени панела пресъздават сцена от Стария завет и живота на светците. Пред олтара е фигурата на Дева Мария де ла Седе. В параклисите се пазят картини на испански художници от XVI в. – Мурильо, Диего Веласкес, Франсиско де Сурбаран и Гоя.
За кръста се говори, че е бил изработен от първото злато, донесено от Христофор Колумб от Америка. Всъщност, в катедралата е и гробът на Колумб. Саркофагът му се поддържа от четири фигури, символизиращи четирите кралства – Кастилия, Леон, Навара и Арагон.
„Дева Мария де ла Седе“ е известна и със своята кула, която някога е била минаре на джамията. Наричат я Хиралда, заради ветропоказателя на върха й – четириметрова метална фигура, която държи кръст и знаме.
На фасадата на катедралата има тайнствен надпис – какво пише там, ще разберете, ако чуете поредния епизод на „История на изкуството за деца“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна