Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган и Владимир Путин дадоха начало на строежа на първата турска атомна електроцентрала

| обновено на 03.04.18 в 23:45
Путин и Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин дадоха начало на строежа на първата турска атомна електроцентрала. Путин обяви, че с руска помощ АЕЦ "Аккую" ще заработи от 2023 година, когато турската република ще празнува 100-годишнината от създаването си.

Централата близо до средиземноморския бряг на областта Мерсин ще бъде построена от "Росатом“ и ще разполага с четири блока, всеки от тях с мощност от 1 200 мегавата. Тя ще струва на Турция 20 милиарда долара, но ще осигурява поне 10 на сто от енергийните ѝ нужди. Ердоган подчерта, че АЕЦ "Аккую" ще осигури енергийна независимост на Турция.

По време на церемонията по начало на строежа на АЕЦ "Аккую" Реджеб Ердоган заяви, че ще бъде даден живот на редица стратегически проекти.

Освен в енергетиката, Турция и Русия са в "тясно сътрудничество и за пресичане на терористичната заплаха от Сирия“, отбеляза турският президент. Той подчерта, че бъдещето на Сирия няма да бъде оставено на терористични групировки като „Ислямска държава“, Силите за народна защита и други. По думите му по редица ключови въпроси, свързани със Сирия, Турция и Русия споделят едни и същи тревоги. Разговорите с фокус близкоизточната страна продължават утре и с участието на иранския президент Хасан Рухани.

В икономическа сфера са набелязани конкретни мерки и е подписан пакет от документи, обяви след преговорите руският държавен глава Владимир Путин. Стокооборотът между Анкара и Москва е отбелязал ръст от около 40% за миналата година и е в размер на 22 млрд. долара. Това обаче не е пределът и целта остава достигане на 100 млрд. долара, допълни турският президент. Русия е третата експортна дестинация за Турция след Германия и Китай, а за Москва Анкара е седмият най-голям търговски партньор. 
Ще бъде създадена съвместна инвестиционна платформа, съобщи руският президент.

4,7 млн. руски туристи са посетили Турция през миналата година, което ги поставя на първо място по брой, изтъкна Реджеб Ердоган. Според него потокът почиващи може да достигне до 6 млн. души догодина.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна