Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тед Нийли, пресъздал ролята на Исус Христос суперзвезда в едноименния мюзикъл и филм, за "Евробокс"

В три последователни вечери от 5-и до 7-и април българската публика съпреживя мюзикъла "Исус Христос суперзвезда" с участието на актьора Тед Нийли. Той за първи път гостува у нас, но е добре познат с ролята на Спасителя, която пресъздаде през 1973 година за филмовата адаптация, режисирана от Норман Джуисън. Ден преди да излезе на сцената в зала 1 на НДК, за да изиграе за пореден път ролята на Исус Христос, Тед Нийли даде специално интервю за предаването "Евробокс".

Каква беше първата реакция, когато ви предложиха да играете ролята на Исус Христос? 

О, бях изумен, не можех да разбера защо мен, защото се явих на прослушване за други роли от спектакъла „Исус“, но режисьорът, с когото бях работил преди година в мюзикъла „Коса“ в Америка, видя в мен нещо в мен, което аз не подозирах, че притежавам и съм му благодарен за това всеки  ден.

Какво усещането да преживяваш всеки път на сцената живота на Исус?

Това е чудо, уверявам ви, че това наистина е нещо чудотворно и хората го приемат. Аз просто се разхождам по сцената, облечен в одеждите на Исус Христос и на хората им харесва това, което правим. Така че аз съм благословен всяка вечер, така както сега гледам вас и вие ми въздействате с вашите красиви очи.

Какво си спомняте от снимките на филма „Исус Христос“ в Израел, почувствахте ли се свързан с мястото?

О, Господи, разбира се, да! Казвал съм го много пъти и то идва право от сърцето ми. Всеки, който е имал възможността да направи това, което се случи на мен, играейки ролята на Исус от Назарет. Ако бях отишъл в Израел, но без да съм вярващ, въпреки че съм бил вярващ през целия ми живот, но ако бях отишъл в Израел като атеист, щях да се прибера у дома като християнин след това преживяване, независимо от това къде си вървял, от какво си бил заобиколен, по какво си стъпвал… дори и сега настръхвам, като си спомня за това преживяване. Това е най-великолепното нещо на света и аз няма да спра да съм благодарен за възможността, че бях част от този хубав проект, за мен беше чест да съм част от това.

Коя беше най-тежката част от ролята, която трябваше да пресъздадете, може би разпъването на кръста?

О, абсолютно, без никакво съмнение. Представете си това действие, дори и да се преструвам всяка вечер докато трае шоуто! И по-специално в Израел, където всичко, което виждате във филма, е реално съществуващо, то си беше там на място, нямаше нищо построено специално като декор, с изключение на двореца на цар Ирод, макетът беше изграден на брега на Мъртво море. Навсякъде, където вървяхме, и всичко, което се случваше, беше под истинските дървета, върху истински пясък, абсолютно всичко под краката ни беше нещо специално, беше вид доказателство, за духовната връзка между всички нас. И през тези две хиляди години  все още се случва нещо, което е доказателство на това, за което говорим. За мен, когато се прибрах от Израел, животът ми напълно се промени, срещнах жената, която стана моя съпруга, във филма тя участва като танцьорка, така че след филма, в живота ми настъпи коренна промяна, в момента имам семейство, имам кариера, и изживявам този прекрасен спектакъл всяка вечер. Аз съм най-щастливият човек.

Повлия ли Ви по някакъв начин изпълнението на Йън Гилън, който пръв изпя рок песните, написани от Андрю Лойд Уебър, преди да се роди рок операта „Исус Христос суперзвезда“.

Ако мога да кажа по моя си тексаски маниер: „Благодаря ти, Господи, за Йън Гилън, защото той даде основата с този проект и с неговото невероятно изпълнение. Слушах го как извайва фразите и изговаря текста, как изпълнява песните, цялата емоция, която влага в тях, така че и моето изпълнение на песните ми бе показано от Йън Гилън, който ме научи как да ги изпея. Разбира се, всичко това е благодарение и на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър, които създадоха този невероятен мюзикъл, при това го написаха, когато бяха едва 20-годишни, още деца и около всичко създадено от тях има нещо много духовно. О, Господи, откъде им дойде всичко това на ум, как го измислиха, брилянтно е!

Случва ли Ви се и в обикновения живот да влезете в ролята на Спасителя, отъждествявайки се с ролята, която пресъздавате вече над 40 години.

Да, правя го! Усещането е сякаш има някой, който те направлява през цялото време, помага ти да вземаш решения. За мен най-важното нещо през целия ми живот е да комуникирам с хората, да усещам как си съчувстваме като общуваме по между си, да сме честни по между си, да уважаваме това, което правим, и да се учим един от друг, и ако приемем това и го прегърнем, тогава това е най-прекрасното нещо.

Няма как да не се познавате с композитора Андрю Лойд Уебър, какво си казахте, когато се запознахте, и продължавате да споделяте?

О, да, разбира се! Това беше реакция на безкрайно уважение един към друг и вижте кой е той сега, какво се случва с него! Той все още пише, създава невероятни неща, все още работи с Тим Райс и неговите текстове. Както знаете, например Тим Райс е автор на текста в песента на Елтън Джон за филма-мюзикъл „Цар Лъв“. Тим и Андрю създават шоута през цялото време и продължават да творят невероятни неща. Андрю наскоро имаше рожден ден и това шоу беше излъчено по американската телевизия миналата събота като концерт. Така че нещата, които двамата създават, продължават да се изпълняват в цял свят и не само аз, но артисти от цял свят всеки ден пресъздават написаното от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс. Двамата промениха нашето поколение в много по-позитивна посока, духовно извисена, постигнаха го чрез музиката, защото музиката е световният език, език разбираем в цял свят.

С визията си Вие слагате отпечатък върху образа на Исус, спирали ли са ви хора на улицата, за да ви кажат, че приличате на Спасителя и да споделят нещо важно с вас.

Да, хората ме спират и ми разказват невероятни истории, как след като са гледали филма, той им е помогнал да открият своята духовност, това, което ми споделят, е страхотно. Идеята цялата историята да е разказана чрез музиката и малките деца, като чуят музиката… тя ги вдъхновява и ги води през целия им живот като някакъв особен вид духовен водач. Нещото, което научих през годините от хората, и това, което те ми казаха, е, че животът им се е променил напълно след това музикално преживяване. Това ме прави толкова щастлив!

Интервюто с Тед Нийли можете да чуете и от звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна