Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите в Италия все още не са постигнали решение за управляваща коалиция

Президентът на Италия Серджо Матарела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори кръг от неформални консултации при президента на Италия Серджо Матарела не доведе до компромисно решение за създаване на управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Популисткото движение "5 звезди", което е формацията с най-много спечелени гласове на парламентарните избори на 4 март, предлага на националистическата партия "Лигата" да съставят кабинет, но без коалиционния ѝ партньор "Форца Италия". Лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо обясни, че Силвио Берлускони не бива да има досег с властта, защото е осъден за данъчни измами и срещу него се води процес за подкупване на свидетели.

Лидерът на "Лигата" Матео Салвини обаче заяви, че правителство с "5 звезди" може да има само ако дясната му коалиция остане цяла.

Управлявалата досега Демократическа партия пък твърдо отказва да участва във втория вариант за коалиционно правителство – тя да е партньорът на "5 звезди".

Ройтерс цитира източник от президентството, според когото Матарела ще избере посредник за трети кръг от консултации. И ако и те се провалят, ще трябва да свика нови избори.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна