Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Сирия свали 71 крилати ракети от 103 влезли във въздушното ѝ пространство

Небето над Дамаск по време на ракетните удари за западни съюзници на 14 април
Снимка: БТА

Руските военни заявиха днес, че сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е унищожила 71 крилати ракети от 103 влезли във въздушното й пространство при ударите в събота, предаде РИА Новости.

Говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков добави, че „в противовъздушния бой активно бе използван ракетно-оръдеен комплекс „Панцир“, доставен по-рано от Русия на сирийските въоръжени сили.

Той посочи още, че този комплекс показал почти  100% ефективност в отразяването на ракетната атака, извършена САЩ, Великобритания и Франция призори на 14 април.

По-рано Пентагонът обяви, че всички ракети, изстреляни в събота, са достигнали целите си - изследователски център в северен Дамаск и две депа западно от Хомс

Конашенков заяви, че обекти на атаката били не само предполагаеми обекти в Барза и Джарамана, които се предполага, че са свързани с химическата програма, но и сирийски военни обекти, включително летища, предаде ТАСС.

Според него 30 ракети са били достатъчни за унищожаването на всеки от трите обекта, набелязани от западната коалиция - по 10 ракети на обект с три пъти резерв.

Конашенков каза, че сирийската ПВО използвала за отразяване на атаката 112 зенитни ракети. Той каза, че от „Панцир- С1“ били изстреляни 25 ракети, които поразили 23 цели. От зенитните комплекси „Бук“ - 29, като ударили 26 цели. Комплексите „Оса“ стреляли 11 пъти, като поразили 5 цели, С-125 - 13 пъти, ударили 5 цели. От „Стрела-10“ били изстреляни 5 ракети, като поразили 3 цели, „Квадрат“ - 21, ударили 11 цели.

Но 8-те изстреляни ракети от С-200 не поразили нито една цел. Конашенков обаче посочи, че не трябва да се подценява ефективността на С-200, тъй като комплексът е предназначен основно срещу самолети, а неотдавна бил поразил изтребител на съседна на Сирия държава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна