Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще обсъжда защитата на данни след скандала с Фейсбук

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският парламент ще обсъжда днес защитата на данни и запазването на личния живот на гражданите след скандала с Фейсбук и "Кеймбридж аналитика".

Председателят на Европарламента Антонио Таяни покани изпълнителния директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг да говори пред евродепутатите заради разкритията за нарушения с личните данни, засегнали близо 2,7 милиона потребители в ЕС.

Пред "Хоризонт" евродепутатът Ева Майдел, докладчик за групата на ЕНП по основополагащи за дигиталния единен пазар актове, заяви, че все още няма получен отказ и такова изслушване е възможно на следващи заседания с представител на компанията:

"Изключително притеснително е и наистина е време големите платформи също да поемат своята част от отговорността си за това как те обработват и третират нашите данни. През средата на май в цяла Европа влиза нов регламент за защита на личните данни."

В момента в ЕП се търси съгласие по приемането на Регламента за неприкосновеност за личното пространство онлайн, по който докладчик бе Ева Майдел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!