Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпва към 11-дневен връх, подкрепен от високата доходност на държавните книжа на САЩ

Снимка: БГНЕС

Щатският долар поскъпва към 11-дневни върхове спрямо останалите основни валути, намирайки подкрепа от рязкото повишаване на доходността на американските държавни облигации.

Индексът на долара нараства в петък с 0,3% към 90,20 пункта, достигайки най-високо ниво от 9-и април насам, показват данни на FactSet. В рамките на отминаващата седмица доларът поскъпва с около 0,2%, като това могат да се окажат неговите първи печалби след две поредни седмици на спад.

Основна подкрепа за поскъпването на зелените пари оказва повишаващата се доходност на американските държавни облигации. Инвеститорите започват да отчитат, че рязкото възходящо рали на цените на водещи суровини като петрола, никела и алуминия ще доведе до увеличаване на инфлационните очаквания, принуждавайки Федералният резерв да ускори темпото на вдигне на лихвените ставки.

Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ нарасна над психологическата бариера от 2,9% за пръв път от месец насам, достигайки на този етап 2,93%, но с поглед отново към ключовата бариера от 3,0%. В същото време доходността на двегодишни книжа достигна 10-годишни върхове около 2,44%.

Днес доларът поскъпва с 0,25% към 107,73 японски йени, отправяйки поглед към важния двумесечен връх около 107,78 нивото. Зелените пари поскъпват и с 0,22% към тримесечен връх от 0,9745 швейцарски франка благодарение и на изказване на президента на Швейцарската централна банка от снощи, в което Томас Йордан потвърди, че банката няма намерение да прави промени в настоящата политика на рекордно ниски лихви.

                                                    Графики на евро/долар                            и                        британска лира/долар

Снимка

Еврото пък се понижава в рамките на днешната търговия с 0,32% малко под 1,2300 долара за пръв път от 9-и април насам на фона на поредна серия смесени до слаби икономически данни от еврозоната и в частност от Германия, които бяха оповестени през отминаващата седмица. Инвеститорите, залагащи на еврото, изглеждат предпазливи преди предстоящото през следващата седмица редовно заседание на ЕЦБ въпреки техните надежди, че централните банкери от еврозоната могат да сигнализират за предстоящ край на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения".

Британската лира обаче продължава да се намира под най-силен натиск от продажби, тъй като поредица слаби икономически данни от Обединеното кралство в последно време и снощно интервю на Марк Карни за Би Би Си доведоха до рязко намаляване на очакванията, че Английската централна банка ще повиши основната си лихва на следващото заседание на 10-ти май.

По-рано днес паундът се понижи до двуседмично дъно от 1,4036 долара (най-ниско ниво от 6-и април), след като в четвъртък се обезцени с 1% и е на път да приключи търговията в петък със седмична загуба около 1,35%. Това може да се окаже четвъртия пореден ден на търговия, в който британската валута се намира под агресивен натиск от продажби и след като на 17-и април паундът поскъпна за кратко до 1,4377 долара (най-високо негово ниво от 24-и юни 2016 година насам - денят след изненадващото гласуване на британците в подкрепа за Брекзит).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна