Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Единствено преговори ще решат проблемите между Белград и Прищина

Снимка: БГНЕС

Преговорите са единственият начин за решаване на проблемите между Белград и Прищина, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева след среща в София с косовския си колега Беджет Пацоли. 
Официалната позиция на Прищина е, че границите на Косово няма да бъдат променяни.
"Никой не печели от напрежението между Косово и Сърбия. Губещи са гражданите на Балканите", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя се надява Западните Балкани да бъдат дългосрочен приоритет на Европейския съюз и след края на Българското европредседателство: "Единственият начин за решаване и за напредък на диалога между Белград и Прищина е чрез преговори".
Такова условие за еврочленството на двете държави постави и Брюксел. Вицепремиерът на Косово Беджет Пацоли декларира, че границите на Косово няма да бъдат променяни:
"Територията на Косово няма да бъде разделяна. Прищина няма териториални претенции към никого. Няма да присъединяваме към себе си, нито ще се присъединяваме към някоя друга държава".
Напрежението между Сърбия и Косово нарасна, след като преди няколко седмици при полицейска акция в Косовска Митровица беше арестуван и екстрадиран представителят на сръбското правителство Марко Джурич. Пацоли обясни, че посещението на Джурич съвпаднало с избиването на 400 косовари преди 19 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна